Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 965

Gavrilița, comentariu pentru ruși: Dacă un client solicită o amânare, aceasta se acceptată, nu se pun ultimatumuri

20 ian. 12:00   Economie
3315

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov a declarat miercuri, 19 ianuarie, că problema furnizării gazelor de Gazprom către Moldova nu este una politică, ci strict comercială. Tot el a menționat că aprovizionarea cu gaze către Moldova este o chestiune pur comercială, comentînd astfel cuvintele premierului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, precum că Gazprom a avertizat autoritățile de la Chișinău cu privire la o posibilitatea opririi gazelor pentru neachitarea integrală a plății curente, pentru consumul de gaze din luna ianuarie, scrie realitatea.md

În cele din urmă, Gavriliță, de la tribuna centrală a Parlamentului are o altă opinie referitor la scrisorile pe care le trimite Gazprom.

Noi sîntem deschiși deplin pentru discuții cu conducerea Federației Ruse despre livrarea gazelor.(…). Am văzut ieri că s-a declarat că relația Gazprom cu Moldovagaz este strict comercială. Sperăm că este așa. Deși un client cînd solicită o amînare, aceasta este acceptată, dar nu se pun ultimatumuri. Sper că nu există conotații politice în această decizie a Gazpromului”, a declarat premierul Natalia Gavriliță.

În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans pînă la data de 20 a fiecărei luni.

Republica Moldova a mai decretat odată situaţia de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile, la finele lunii octombrie. Şi atunci Gazprom a amenințat că va opri livrările după ce Republica Moldova a întîrziat să plătească sumele datorate. Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chișinău a amendat bugetul pentru a plăti datoriile către Gazprom.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав