TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Experții de la Rosselhoznadzor și-au început vizita în Moldova

Experții de la Rosselhoznadzor și-au început vizita în Moldova

Experții de la Rosselhoznadzor și-au început vizita în Moldova, care va dura între 12 și 24 august și care are ca scop inspectarea producătorilor de fructe și legume, care intenționează să-şi exporte produsele în Rusia, în vederea extinderii listei furnizorilor moldoveni.


Despre aceasta a anunțat consilierul președintelui Moldovei în domeniul agroindustrial și în domeniul administrației publice Ion Perju, relatează Noi.md.
Potrivit lui, la solicitarea președintelui Moldovei, 11 inspectori fitosanitari vor fi delegați în ţara noastră de Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară (Rosselhoznadzor), în perioada 12 - 24 august.


Scopul principal al vizitei inspectorilor Rosselhoznadzor este de a testa capacitățile de producție și export ale producătorilor autohtoni de fructe și legume care intenționează să le exporte pe piața rusească.
Astfel, companiile producătoare de fructe și legume, care dispun de infrastructura de producție și logistică necesară pentru a-și furniza produsele în FR, vor fi inspectate pentru a exclude posibilitatea structurilor intermediare care utilizează regimul preferențial pentru importul de mărfuri.


„Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară a reacționat prompt la solicitarea Președintelui RM de a suplini lista exportatorilor și a deschide piața rusă pentru alte 400 companii autohtone, pentru care piața rusă rămîne a fi prioritară”, a menţionat Ion Perju.


El a amintit că, începînd cu 1 ianuarie a acestui an, la cererea președintelui Moldovei, Igor Dodon, Federația Rusă a anulat taxele vamale pentru cinci categorii de mărfuri, inclusiv fructe, legume, conserve și produse vitivinicole. Datorită acestui fapt, în doar cinci luni ale acestui an, exportul de legume a crescut de 6,6 ori, cel de mere – cu 67%, de conserve și vin – cu 52%. „Astfel, urmare a eforturilor depuse de președintele Republicii Moldova, relațiile comercial-economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă s-au îmbunătăți simțitor, iar piața rusă rămîne a fi cea de bază pentru majoritatea producătorilor și exportatorilor sectorului agricol”, a subliniat Ion Perju.


Anterior, președintele Moldovei, Igor Dodon, a salutat disponibilitatea Rusiei de a extinde lista furnizorilor moldoveni de produse agricole. El a menționat că, datorită acordurilor cu conducerea FR, partea rusească face noi pași către Moldova și extinde lista agenților economici cu drept să-şi furnizeze produsele pe piața rusească.


Se preconizează ca lista companiilor moldovenești care au dreptul să furnizeze fructe din Moldova în Rusia să fie actualizată în curînd în mod semnificativ, excluzînd din ea intermediarii care nu dețin livezi și nu au infrastructură post-recoltare, frigidere și linii de sortare moderne.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load