X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Experții au explicat fluctuațiile cursului valutar în ajun de alegeri

9 iul. 2021,, 19:25   Economie
859

Într-un interviu acordat vineri dimineaţă pentru Infotag, aceştia au caracterizat piaţa valutară drept "suficient de stabilă", atunci cînd se menţine un echilibru între cererea şi oferta valutară.

"Pe parcursul acestei săptămîni, cererea şi oferta de valută străină au permis menţinerea cursului de schimb al leului moldovenesc la un nivel mediu de 18.06-18.08 MDL: 1 USD, ceea ce nu a necesitat intervenţia dealerilor Băncii Naţionale.

Din partea băncilor comerciale, cererea şi oferta au fost satisfăcute, fără schimbări semnificative ale tendinţei cursului de schimb într-o direcţie sau alta", a declarat un dealer al uneia dintre bănci.

Participanţii profesionişti de pe piaţă spun că volumul tranzacţiilor valutare a scăzut uşor, dar "nu există deficit de valută străină".

"Ne aşteptăm ca în perioada de vară moneda naţională să se întărească uşor în mod tradiţional şi, prin urmare, valoarea leului va fi sub 18,00 lei: 1 USD. Dar tendinţa de întărire va fi vizibilă doar pînă la sfîrşitul lunii iulie şi în august, cînd se aşteaptă o creştere a ofertei de valută", a spus sursa.


În legătură cu alegerile parlamentare din 11 iulie, dealerii nu aşteaptă excese politice accentuate, care ar putea afecta cumva piaţa valutară.

"Aşteptăm ca noul Parlament să acţioneze într-o direcţie corectă, pornind de la interesele ţării şi ale cetăţenilor săi", a spus dealerul băncii.

Vineri, 9 iulie, BNM a stabilit un curs oficial al leului faţă de dolarul SUA şi euro de 18.0726 MDL: 1 USD şi 21.3953 MDL: 1 euro, scăzînd uşor cursul de schimb al monedei naţionale faţă de dolar şi euro.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав