X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: În negocierile privind construirea centralelor pe Nistru, asul se află în mîinile Moldovei

12 sep. 2018,, 17:40   Economie
4965 2

Cu siguranţă, este necesară o analiză obiectivă a impactului construcţiilor hidroenergetice asupra rîului Nistru, consideră expertul ecologist, directorul Asociaţiei Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Rîului Nistru „Eco-TIRAS”, Ilia Trombiţchi.

Solicitat de agenţia INFOTAG că comenteze iniţiativa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) de a lansa un proiect în cadrul căruia va fi elaborat un studiu de fezabilitate privind impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe rîul Nistru, el a menţionat că „analiza este necesară, însă un alt aspect este modul în care va fi realizat studiul şi cît de veridice vor fi concluziile”.

„Ideea acestui proiect constă în a influența viziunea oficială a Republicii Moldova referitor la impactul curent și viitor al complexului hidroenergetic Dnestrovsk asupra rîului Nistru. Dacă concluziile acestui proiect sînt proiectate pe deciziile RM, atunci acesta poate fi considerat un succes. Dar, în afară de componenta științifică, există şi partea politică. Va putea oare Moldova să dea dovadă de voință politică, care să reflecte concluziile proiectului?”, se întreabă expertul.

În opinia sa, „Moldova poate influenţa Ucraina în procesul de negocieri: republica trebuie să dea dovadă de principialitate, pentru ca complexul hidroenergetic Dnestrovsk să nu provoace daune semnificative rîului”.

„Acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic. Astăzi, problema principală constă în faptul că Ucraina vrea să ridice cu opt metri nivelul apei în rezervor pentru a extinde şi a eficientiza activitatea hidrocentralei Dnestrovsk. La această centrală funcţionează deja trei hidroagregate, iar Ucraina planifică să mai pună în funcţiune altele patru, ceea ce necesită un volum mare de apă. Pentru a realiza acest lucru, Ucraina are nevoie de 19,22 hectare de maluri în Moldova. De aceea, ţara vecină este extrem de interesată să obţină susţinerea Moldovei”, consideră ecologistul.


„Moldova deocamdată se ţine tare pe poziţie, dar negocierile sînt încă în desfășurare și deocamdată nu putem prezice ce rezultate vor avea acestea. Nu este clar în ce măsură Guvernul republicii este gata să opună rezistenţă și să dicteze propriile condiții, bazate pe interesele naționale. Totuşi, la momentul actual, Moldova se află în condiții favorabile”, a spus expertul.

El a menţionat că la şedinţa Comisiei moldo-ucrainene privind utilizarea stabilă și protecția bazinului rîului Nistru, care va avea loc la Chişinău pe 17 septembrie, va fi aprobat regulamentul Comisiei, grupurile sale de lucru şi domeniile de activitate ale acestora.

„Însă pe ordinea de zi este şi prezentarea raportului privind funcționarea complexului hidroenergetic de la Nistru, care a fost pregătit de experți străini, dar care a provocat deja pretenţii. Dacă acestea au fost luate în considerare va deveni clar deja la şedinţă”, a spus expertul.

În același timp, el nu se așteaptă ca reuniunea să răspundă la toate întrebările legate de Nistru și nu a putut spune ce poziție va lua delegaţia oficială a Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?