X 
Cutremure stiri: 504

Expert: Acum rolul Guvernului e de 100 de ori mai mare

18 mar. 2020,, 12:30   Economie
2806 0

Pe lîngă anxietate și îngrijorare pentru viață și sănătate, pandemia de coronavirus aduce cu ea multe griji pentru viitor. Mii de oameni din întreaga lume s-au pomenit izolați în casă, față în față cu un viitor incert.

„Pandemia va influența într-o măsură enormă situația economică din țară și din lume. Este primul efect al globalizării, în care noi sîntem interconectați în ciuda frontierelor. Dacă acest fenomen va dura, în mediu, 2-3 luni pînă se va atinge apogeul, oricum recesiunea la nivel global este eminentă. Avem prăbușirea totală a burselor de valori, avem prăbușirea cotațiilor bursiere și a altor instrumente de refugiu pentru investitori. Asta înseamnă o recesiune globală severă”, a declarat expertul economic Roman Chirca pentru agora.md.

El a precizat că problema se dublează nu numai din cauza efectului direct al coronavirusului, ci și din cauza faptului că virusul a scos la iveală mai multe probleme cronice care existau în economia globală, iar recesiunea era așteptată încă de prin anii 2016:

„Așa este construită economia globală – odată în 8-10 ani intră în recesiune. Prin astfel de situații se sistează investițiile în zonele emergente, inclusiv precum este Republica Moldova”.

Acum rolul guvernului este de 100 de ori mai important decît în mod normal


„Dacă în mod normal ei sînt niște coordonatori a fondurilor publice, trebuie să îndreptățească anumite așteptări cu privire la creșterile economice, în funcție de talentele lor avem succese sau insuccese, acum de modul în care vor acționa cei care ne conduc va depinde adîncirea crizei. Există scenarii extrem de pesimiste potrivit cărora în urma unei gestiuni defectuoase se pot produce colapsuri regionale nu numai pentru o țară, ci pentru un șir de țări”, explică Chirca.

Ce trebuie să facă Guvernul?

„Este arhi-important ca autoritățile să asigure cu lichidități economia. Pentru asta există anumite resurse interne, împrumuturi interne, bunuri, titluri, împrumuturi de la băncii, obținerea anumitor mijloace externe. Ei trebuie să asigure cu lichidități toți actorii din economia națională pentru a putea menține schimburile”, a declarat Roman Chircă.

Expertul economic precizează că în calitate de coordonator al situației de criză, Guvernul trebuie să asigure noi protocoale, noi modele de interacțiuni ale cetățenilor: livrări la domiciliu, asigurarea plăților prin servicii digitalizate: „Nici într-un caz nu trebuie să fie admis colapsul sistemului de plăți, al sistemului de achiziții și la maxim posibil trebuie să fie stimulată, fără interacțiune fizică, continuitatea schimburilor economice”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав