Dodon a luat sub control personal soluţionarea problemei exporturilor moldoveneşti spre FR (DOC.)

Dodon a luat sub control personal soluţionarea problemei exporturilor moldoveneşti spre FR (DOC.)

Președintele Moldovei, Igor Dodon, şi-a asumat controlul personal asupra soluționării problemei exporturilor moldovenești în Federația Rusă, care a apărut din cauza necesității de a importa mărfuri în Rusia, ocolind Ucraina, ceea ce sporește în mod semnificativ costurile de transport.


Potrivit şefului statului moldovenesc, el a expediat o scrisoare oficială Prim-ministrului Federației Ruse, Dmitrii Medvedev în legătură cu Hotărîrea Guvernului FR, care a provocat anumite dificultăți pentru exportul moldovenesc.


Igor Dodon a reiterat că de la 1 ianuarie, 2019, Rusia a anulat taxele de import pentru mai multe categorii de mărfuri din Republica Moldova, realizînd astfel înțelegerile obținute anterior de Președinții FR și RM.


Însă de la 1 ianuarie, a intrat în vigoare și o altă Hotărîre a Guvernului Federației Ruse prin care este interzis importul mărfurilor ucrainene în Rusia, precum și a mărfurilor din alte țări, care sînt livrate pe teritoriul FR prin tranzitarea teritoriului Ucrainei.


Această Hotărîre a creat riscuri pentru anumite categorii de mărfuri moldovenești, cum ar fi produsele vinicole și conservele, întrucît, potrivit noilor reguli, acestea trebuie livrate pe teritoriul Rusiei evitînd Ucraina, ceea ce sporește semnificativ cheltuielile de transport.


„Pentru soluționarea problemei respective sîntem în contact cu conducerea Federației Ruse. Astfel, anunț agenții economici din Moldova (producătorii și exportatorii) că Președintele Republicii Moldova a luat sub control personal rezolvarea problemei și soluția va fi identificată în zilele apropiate», a declarat Igor Dodon.Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load