COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Deputații au făcut modificări la legea privind activitatea Organizațiilor de creditare nebancară

Deputații au făcut modificări la legea privind activitatea Organizațiilor de creditare nebancară

Un proiect de lege care are drept scop îmbunătățirea cadrului legal ce reglementează activitatea Organizațiilor de creditare nebancară (OCN) a fost votat, astăzi, în ședința plenară a Parlamentului.

Documentul prevede, printre altele, limitarea costurilor totale ale creditului nebancar sau leasingului financiar pentru consumatori, pe un termen de pînă la 2 ani, în mărimea care să nu depășească valoarea debursată conform contractului respectiv. Scopul acestei măsuri, bazată pe experiența altor state, este de a atenua riscul de supra-îndatorare a populației prin aplicarea unor costuri excesive ale creditelor de consum.

Pentru împrumuturile în valoarea de pînă la 50 de mii de lei, acordate persoanelor fizice, se propune interzicerea renegocierii clauzelor contractuale care conduce la mărirea obligației pecuniare inițiale ale debitorului și la o supra-plată continuă.


În acest mod se urmărește încurajarea creditării responsabile, inclusiv prin prisma capacității financiare a clientului și a raportului datoriei la veniturile acestuia.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, excluderea derogărilor aferente acceptării fondurilor rambursabile de la public și admiterea împrumuturilor subordonate – împrumuturi acordate printr-o singură operațiune de către deținătorii OCN și/sau bănci, societăți financiare nonbancare, organizații necomerciale și/sau persoane considerate investitori calificați în conformitate cu legislația privind piața de capital, în mărime ce depășește 600 mii de lei și cu un termen de scadență de cel puțin 3 ani. Astfel, se propune ca OCN să activeze doar cu capital propriu sau cel atras, însă nu de la consumatori.

Se propune și introducerea asupra OCN a unor sancțiuni pecuniare ”eficiente, proporționale și cu caracter de descurajare”.

Totodată, acestea vor fi obligate să raporteze la cel puțin unul din birourile istoriilor de credit care, la rîndul lor, vor fi obligate să facă schimb de informații între ele.

Pentru o transparență mai mare a costurilor de creditare, OSN vor fi obligate să publice pe paginile lor Web regulamentele interne și instrumentul destinat evaluării costului total al creditului.

O schimbare importantă ține de creșterea capitalului social minim al OCN de la 300 mii de lei la 1 mln. de lei, această prevedere urmînd să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. De asemenea, autorii propun ca OCN să fie obligate să-și desfășoare activitatea doar în clădire administrativă sau la parterul unei clădiri cu destinație locativă ori în altă construcție capitală, astfel încît consumatorii să poată identifica sediul acestora.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load