X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Cum se va dezvolta rețeaua de transport feroviar intern în Moldova?

9 oct. 2022,, 12:00   Economie
1716 0

Transportul feroviar local este neprofitabil pentru întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova”, iar statul ar trebui să-l comande, dacă este cazul.

„CFM poate efectua acele transporturi care sînt plătite de piață. Consumatorii pot plăti maxim 10-15% din costul transportului, restul de 85% -90% ar trebui preluat de la buget. În consecință, rețeaua de rute va depinde de cît sînt dispuşi să aloce deputaţii", a spus şeful CFM, Oleg Tofilat într-un interviu acordat NM.

„Vorbim de 2025, pînă atunci rețeaua de rute va fi aproximativ aceeași ca acum: Chișinău-Ungheni, Chișinău-Bender, Bălți-Rogozeni. Dacă reușim să lansăm Bălți-Ungheni, va fi bine. Pentru alte rute, ar trebui să existe sprijin bugetar, plus că este logic să ne gîndim la materialul rulant”, a spus el.

Șeful Întreprinderii de Stat „CFM” a spus că întreprinderea ar dori să poată folosi grantul alocat de Romînia pentru pregătirea mai multor trenuri diesel modernizate.

"Este ca acele trenuri modernizate care merg la Iași. Dar vorbim de modernizarea potrivită cu certificare prealabilă pentru trenuri suburbane. Atunci vom avea trenuri moderne care vor putea circula de la Strășeni la Chișinău, de la Ungheni la Bălti. Dacă găsim o oportunitate de a cumpăra trenuri mobile cu 50-60 de locuri, care sînt potrivite pentru transportul de la Bălți la Ungheni, dar mult mai economice la întreținere, atunci pînă în 2025 vom avea o rețea bună de transport intern”, a subliniat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий