X 
Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

Cum s-au schimbat prețurile la petrol la nivel mondial

18 aug. 11:00   Economie
2024 0

Prețurile petrolului de joi, 18 august, au rămas practic neschimbate, în condițiile în care investitorii s-au confruntat cu o reducere a stocurilor de petrol din SUA și cu preocupări legate de o posibilă recesiune globală. Informația vine din partea RBC-Ucraina, care face referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 0,1%, pînă la 93,75 dolari pe baril. Futures pentru țițeiul american WTI au crescut cu 0,1%, pînă la 88,21 dolari pe baril.

Prețurile au crescut cu peste 1% în timpul sesiunii precedente, deși Brent a atins cel mai scăzut nivel din februarie.

Prețurile au scăzut în ultimele luni, deoarece investitorii reacționează la datele economice care au ridicat temeri de o potențială recesiune care ar putea afecta cererea de energie.

Inflația din Marea Britanie a crescut la 10,1% în iulie, cel mai ridicat nivel din februarie 1982, adăugînd la presiune asupra gospodăriilor.


Din punct de vedere al ofertei, Rusia a început să intensifice treptat producția de petrol după restricțiile legate de sancțiuni și pe măsură ce cumpărătorii asiatici intensifică achizițiile, forțînd Moscova să își mărească producția și prognozele de export pînă la sfîrșitul anului 2025.

Exporturile de țiței ale Arabiei Saudite au crescut în iunie, producția urcînd la cel mai mare nivel din ultimii doi ani.

Se așteaptă că veniturile din exporturile de energie ale Rusiei vor crește cu 38% în acest an, parțial din cauza exporturilor de petrol mai mari, ceea ce indică faptul că livrările din țară nu au fost afectate atît de puternic pe cît se așteptau inițial piețele.

Între timp, piața se așteaptă la evoluțiile discuțiilor pentru reluarea acordului nuclear al Iranului cu puterile mondiale în 2015, care ar putea duce în cele din urmă la mai multe exporturi de petrol iranian.

Exporturile iraniene de petrol ar putea crește pentru a treia lună consecutiv în august, ca urmare a cererii din China, pe măsură ce prețul petrolului rusesc crește.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав