X 
Arşiţa stiri: 192
Jocurile Olimpice stiri: 148
Transnistria stiri: 1414

Prima tranzacția pe bursa de gaze naturale din Chișinău

12 apr. 14:00   Economie
4050 0

BRM EAST ENERGY, bursa de gaze naturale din Chișinău anunță încheierea cu succes a primei tranzacții de cumpărare a gazelor naturale de către un consumator non-casnic, lider al sectorului energetic din R. Moldova.

Tranzacția a fost inițiată de CET NORD SA și a urmărit achiziționarea a 22.279,649 MWh cu livrare în perioada 01.05.2024-01.10.2024. La această ședință de tranzacționare au participat 3 ofertanți iar prețul de pornire a fost 704 MDL/ MWh. Cîștigătorul licitației a fost desemnat compania Natural Gas DC SRL, prețul final adjudecat fiind de 691,90 MDL/ MWh.

Conform caietului de sarcini și contractului de vînzare cumpărare, prețul include toate costurile aferente livrării gazelor naturale pînă la locul de consum, inclusiv costurile de transport, echilibrare și alte taxe. Menționăm că prețul înregistrat în tranzacție este în linie cu media europeană luînd în calcul o cantitate, o perioadă de livrare și servicii incluse similare.

Conform datelor puse la dispoziție de Natural Gas DC SRL, gazele naturale ce urmează a fi furnizate către CET NORD SA vor fi achiziționate în exclusivitate de pe bursele europene, inclusiv din România.

Mecanismul de tranzacționare utilizat a fost Simplu Competitiv, conform Procedurii de organizare și funcționare și platformei Pieței OTC administrată de societatea BRM East Energy.

BRM EAST ENERGY folosește această ocazie pentru a mulțumi tuturor companiilor care au participat la procedura de tranzacționare și care au dat dovadă de deschidere pentru competiție și care contribuie activ la crearea unei piețe libere în condiții de concurență loială. Felicităm, totodată, echipele CET NORD SA și Natural Gas DC SRL pentru încheierea tranzacției în condiții de transparență, corectitudine și eficiență economică și le mulțumim pentru încrederea acordată.


BRM East Energy, își propune să participe în continuare la procesul de liberalizare a pieței gazelor naturale din R. Moldova și a parcursului european de modernizare a economiei moldovenești. Încurajarea unei competiții corecte și eficiente între furnizorii de gaze naturale din R. Moldova, oferită de platformele BRM, va duce la transparență crescută a procedurilor de cumpărare a gazelor naturale, la obținerea unui preț competitiv pentru consumatorii finali, precum și la consolidarea unui mediu stabil și durabil, care să permită diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale, crescînd astfel securitatea energetică a R. Moldova.

BRM EAST ENERGY este încîntată să invite toți operatorii economici din R. Moldova interesați de achiziționarea gazelor pentru consumul propriu sau pentru furnizarea acestora către alți consumatori finali, să se afilieze și să participe la tranzacțiile derulate prin platformele BRM EAST ENERGY, oferindu-vă maximă transparență, eficiență și competitivitate.

2
0
2
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав