Cum poate să trăiască și să se dezvolte Moldova în viitorul apropiat?

Cum poate să trăiască și să se dezvolte Moldova în viitorul apropiat?

Moldova poate obține o creștere economică de 3-4%, chiar și neavînd un guvern și fără a face nimic, pur și simplu bazîndu-se pe situația economică externă, dar pentru a se dezvolta ea are nevoie urgentă de investiții, fără de care țara nu poate supraviețui.


Este opinia fostului viceprim-ministru, fost ministru al economiei, Alexandru Muravschi, care a vorbit în cadrul emisiunii "Întrebarea principală cu Iulia Feodorova pe canalul NTV-Moldova", relatează Noi.md.


La întrebarea despre cum va putea Moldova trăi și dezvolta în viitorul apropiat, el a menționat că Moldova poate avea o creștere de 3-4% din PIB, chiar fără a avea un guvern, fără a face nimic, doar bazîndu-se pe situația economică externă.


"Acest lucru se datorează faptului că Moldova are o economie foarte deschisă și depinde foarte mult de conjunctura pieței externe, cum a fost, de exemplu, în 2001, cînd creșterea economiei rusești a influențat-o și pe cea moldovenească. Există acolo o majorare, avem și noi o creștere, fără a face mișcări bruște. Însă acest lucru nu poate fi numit dezvoltare. Este doar o mișcare naturală după flux", a declarat fostul viceprim-ministru, fost ministru al Economiei.


Potrivit lui, pentru a se dezvolta, țara are nevoie de investiții. "Ne întoarcem la lucruri elementare, pe care le-am repetat de sute de ori: Moldova nu poate supraviețui fără investiții!", a notat Alexandru Muravschi.


El a reamintit că în perioada sovietică Moldova s-a transformat dintr-o suburbie a provinciei Basarabene într-o republică prosperă, după standardele Uniunii Sovietice, datorită unui flux mare de fonduri centralizate, care au contribuit la construcția de noi fabrici și uzine.


"Și acum avem nevoie de un flux de resurse. Resursele proprii nu sînt suficiente, de aceea avem nevoie de investiții străine, dar, avînd în vedere că Moldova nu are nici un fel de surse financiare, acestea vor veni doar dacă va exista încredere în sistem, nu va exista corupție etc.", a subliniat fostul viceprim-ministru, fost ministru al Economiei Alexandru Muravschi.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load