CNAS atenționează angajatorii din agricultură. Cei care nu achită contribuțiile la timp, vor fi sancționați

20 noi. 17:15   Economie
1915 0

Casa Naţională de Asigurări Sociale reaminteşte, că potrivit art. 28 alin. (12) din Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, pentru angajatorii din agricultură, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, majorarea de întîrziere (penalitatea) pentru neplata, în termenele stabilite la pct. 1.5 din anexa nr. 1 a legii citate, a contribuțiilor de asigurări sociale calculate pentru anul de gestiune se aplică cu începere de la 1 noiembrie al anului de gestiune.

În acest context, pentru angajatorii din agricultură care practică în decursul anului 2023 nu mai puțin de 95% din activitățile stipulate în grupele 01.1–01.6 din Clasificatorul activităților din economia Moldovei, la contribuţiile de asigurări sociale declarate pentru lunile ianuarie – septembrie ale anului 2023, în cazul în care nu au fost achitate în termenul stabilit de lege pe parcursul anului nu au fost calculate majorări de întîrziere, transmite agrobiznes.

Astfel, în cazul în care contribuţiile de asigurări sociale declarate pentru perioadele ianuarie – septembrie 2023 nu au fost achitate pînă la 1 noiembrie curent, începînd cu data menţionată şi pînă la achitarea acestora se vor calcula lunar majorări de întîrziere.

La fel, în cazul în care contribuţiile de asigurări sociale declarate pentru perioadele octombrie – decembrie ale anului 2023 nu vor fi achitate în termenii stabiliţi se vor calcula penalităţi, începînd cu data ce urmează după termenul de plata şi pînă la achitarea acestora.

Respectiv, termenul de declarare şi achitare a contribuţiilor de asigurări sociale:


pentru luna octombrie 2023 este data de 27 noiembrie 2023;

pentru luna noiembrie 2023 este data de 26 decembrie 2023;

pentru luna decembrie 2023 este data de 25 ianuarie 2024.

Potrivit celor relatate, Casa Naţională de Asigurări Sociale recomandă plătitorilor de contribuţii la bugetul asigurărilor de stat să se conformeze prevederilor legislaţiei, respectiv, să declare şi să achite contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii în termenii stabiliţi de lege.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?