Merele moldovenești sînt gata să cucerească piața Indiei

30 noi. 2022,, 09:00   Economie
1668 0

Din cauza războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei şi a embargoului Federaţiei Ruse asupra fructelor moldoveneşti, producătorii autohtoni sunt în căutarea de noi pieţe de desfacere.

O alternativă în acest sens o constituie ţările arabe. Astfel, de la începutul acestei luni, s-au activat treptat exporturile către ţările din Golful Persic, spun reprezentanţii „MoldovaFruct”. Potrivit lor, această alternativă va impulsiona exportul de mere din ţara noastră.

Potrivit EastFruit, piața arabă este o alternativă promițătoare pentru producătorii de mere din Moldova. Astfel, din noiembrie, Moldova a început să exporte fructe în țările din Golful Persic, iar prețurile la mere pe aceste piețe cresc treptat.

Totuşi, în prezent, livrarea cantităţilor mai mari de mere este de durată, întrucît există probleme de logistică, ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „MoldovaFruct”, Vitalie Gorincioi, într-un interviu acordat Radio Moldova.

„Nu este foarte uşor de organizat exportul. După începerea războiului, noi nu ne mai putem folosi de porturile din apropiere. Vorbim de portul Odesa, care ne era foarte comod de exportat în ţările arabe. Acum suntem nevoiţi să expediem marfa, mai întâi, în Constanţa, după care să o transportăm în containere şi s-o trimitem pe mare în destinaţiile respective. Sunt nişte aranjamente. Trebuie să găseşti un cumpărător, care este gata să primească această producţie, să aibă documentele respective. Acum este timpul când ca noi să plasăm producţia noastră pe piaţa din India”.


Vitalie Gorincioi mai spune că cinci containere cu mere sînt pregătite pentru a fi transportate în India. Lotul de probă de 100 de tone de mere către India este necesar pentru a obţine autorizaţie de transport de către Republica Moldova. Pentru a exporta în India, producătorii din ţara noastră au nevoie de certificare internaţională şi trebuie să respecte anumite cerinţe sanitare, iar din cauza problemelor de logistică, transportul pe mare poate dura mai mult de o lună. Totodată, cantităţi mai mari de mere vor fi exportate în România, însă acest lucru se va întîmpla la începutul lunii ianuarie 2023.

Anterior, Guvernul de la Chişinău a iniţiat negocieri cu Egiptul pentru a permite exportul de mere fără taxe vamale. Astfel, merele din Republica Moldova vor ajunge în scurt timp şi în Ţara Piramidelor.

Amintim că în acest an, producţia totală de mere constituie circa 400 de mii de tone, aproape cu jumătate mai mică decît în anul 2021. Din luna iulie şi pînă acum, Republica Moldova a exportat peste 30 de mii de tone de mere, ceea ce reprezintă mai puţin de 8 procente din producţia totală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?