Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Care a fost motivul creșterii anormale a prețurilor la gaze în Europa?

8 noi. 2021,, 11:45   Economie
3001 2

Cu un an în urmă, puțini care ar fi putut prognoza o creștere atît de bruscă a prețurilor la gazele naturale în Europa. Este o anomalie absolută și se explică printr-o serie de factori.

Această opinie a fost exprimată de către șeful Serviciului relații publice al SA "Moldovagaz", Alexandru Barbov, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalului NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Potrivit lui, primul factor a fost iarna destul de rece, neobișnuită în multe țări. Al doilea factor este primăvara rece prelungită. Astfel, dacă în anii precedenți sezonul de încălzire se încheia maxim la jumătatea lunii martie, în acest an - abia în a doua decadă a lunii aprilie. În consecință, Europa a ieșit din sezonul de încălzire cu rezerve de gaze record de scăzute în instalațiile subterane de depozitare.

Al treilea factor este implementarea directivelor UE pentru reducerea emisiilor de carbon. Acolo sînt închise treptat și intenționat capacitățile de generare care funcționează pe cărbune energetic și, în consecință, crește consumul de gaze. Și la acest lucru s-a adăugat și vremea calmă din mările nordice, unde se află turbinele eoliene care generează energie electrică. Aceste "turbine eoliene" nu au funcționat trei luni. Respectiv, acest lucru a provocat o creștere a consumului de gaze pentru capacitățile de generarea pentru alimentarea cu energie electrică a sistemelor de climatizare. Cererea de gaze a crescut și pe fondul unei relansări mai rapide decît se aștepta anterior a economiilor diferitelor țări după lockdown", a spus Alexandru Barbov.

El a atras atenția asupra unui alt punct important. Astfel, începînd cu primăvara acestui an, furnizorii americani și cei din Qatar, care au compensat deficitul de gaze în Europa prin furnizarea de gaz natural lichefiat, au redirecționat fluxurile lor în China, unde s-a observat o creștere rapidă a consumului de "combustibil albastru" și o creștere a prețurilor pentru el.


"În China, în medie, gazul este comercializat cu 15-20% mai scump decît în Europa și îi putem înțelege pe furnizorii de GNL din SUA și Qatar care furnizează gaze la prețuri mai mari către China, care are nevoie de gaz și este gata să plătească mai mult pentru el", a subliniat șeful Serviciului relații publice al Moldovagaz SA.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?