Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Andrei Curăraru: "Banii publici trebuie gestionați calitativ și competent"

7 noi. 2023,, 05:30   Economie
2107 0

Autoritățile moldovenești trebuie să dea dovadă de bun management și să gestioneze calitativ și competent banii publici, ținînd cont de faptul că în țară aceștia nu sînt foarte mulți, iar cu banii pe care îi au la dispoziție trebuie să facă cît mai multe lucruri posibile.

O astfel de opinie a exprimat expertul WatchDog în politici europene, Andrei Curăraru, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandru Stahurschi de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

Comentînd situația în care autoritățile nu au plătit salariile angajaților companiilor de construcții care au construit drumul spre Bulboaca, unde a avut loc summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie, el a spus că este vorba despre responsabilitatea statului față de cetățeni.

Andrei Curăraru a amintit că, în urma acestui summit, Moldova a atras doar granturi în valoare de peste 400 de milioane de euro.

"Adică, acestea nu sunt împrumuturi care trebuie rambursate, ci bani care trebuie investiți în economie și, cu astfel de finanțări, este destul de rușinos să nu plătești salariile. Statul nostru este un stat social și este important să conștientizăm acest lucru, pentru că statele sărace nu sînt liberale și întotdeauna trebuie să ne gândim la oamenii de rînd", a declarat expertul WatchDog în politici europene.

El a spus că este esențial ca autoritățile să înțeleagă că plata salariilor și a pensiilor este un element de feedback, o întoarcere a datoriei pentru faptul că alegătorul a investit în tine.


"Aceasta este o bază pe care nimeni nu o poate refuza", a spus Andrei Curăraru.

El a amintit că mai devreme se vorbea foarte mult despre calea ferată aflată în impas.

"Acum se va investi în ea. Din cauza conflictului din Ucraina, vom avea ocazia să extindem infrastructura, să reparăm ceea ce avem. Și primul lucru pe care l-a făcut noul director al companiei Căile Ferate ale Moldovei, a luat un împrumut, dar a plătit salariile, pentru că erau datorii mari. Și cred că este vorba despre a avea o obligație, în primul rînd, față de oameni. Infrastructura, da, este importantă, dar nimic nu funcționează fără oameni", a subliniat expertul în politică europeană al WatchDog.

În opinia sa, poate că în neplata salariilor către angajații companiilor de construcții care au construit drumul spre Bulboaca există și un element de birocrație.

"Pentru că toate aceste procese birocratice sunt foarte îndelungate. De exemplu, poate că există o problemă cu licitațiile, cu elemente de distribuire a competențelor. Nu este clar dacă acești bani trebuie plătiți, de exemplu, de către stat, sau din anumite fonduri municipale și așa mai departe. Dar este important să înțelegem că, indiferent de unde și cum, munca trebuie plătită. În plus, trebuie să înțelegem că Moldova este deja o astfel de țară în care nu poți să plătești munca cu bani puțini, pentru a păstra specialiștii. O persoană poate alege oricînd să plece în altă țară să muncească, iar noi nu vom avea specialiști care să construiască cu adevărat acest drum. Vom rămîne cu oamenii care iau pentru prima dată lopata în mîini. Și cu o astfel de incertitudine: vor plăti sau nu vor plăti, s-ar putea să nu mai răîână specialiști în Moldova", a declarat Andrei Curăraru.

Acesta a atras încă o dată atenția asupra faptului că măsura responsabilității pentru luarea unor decizii greșite sau inoportune se va situa la trei niveluri.

"Va fi o responsabilitate administrativă. Cineva va fi mustrat din cauza faptului că nu a plătit la timp salariile. Va fi o responsabilitate politică, pentru că eu cred că această persoană care nu și-a primit salariul, nu-l va vota pe cel care nu i-a plătit acest salariu și, în final, este posibilă chiar și o responsabilitate penală. Pentru că, mai ales cînd vorbim despre bani publici, aici este foarte important managementul calității. Este important să îi tratăm calitativ și competent, pentru că bani publici sînt puțini, iar cu banii pe care îi avem trebuie să facem maximul posibil", a declarat expertul în politică europeană al WatchDog.

11
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?