X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ungaria nu este de acord cu intenția lui Borrell de a lipsi țările UE de dreptul de veto

23 mai. 2023,, 15:15   Externe
3636 0

Ungaria se opune intenției marilor țări ale UE și a șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, de a renunța la principiul consensului în politica externă și de a trece la luarea deciziilor prin majoritate simplă.

Acest lucru a fost declarat de ministrul ungar al Afacerilor Externe și al Relațiilor Economice Externe, Peter Szijjártó, care a participat la Bruxelles la o reuniune cu omologii săi din țările UE.

"Nu este o coincidență faptul că tratatele fondatoare ale Uniunii Europene prevăd că deciziile privind politica externă și de securitate trebuie să fie luate în unanimitate. Prin urmare, dacă cineva vrea să schimbe această prevedere, pune la îndoială spiritul întregii Uniuni Europene și intențiile fondatorilor săi", a declarat ministrul de Externe în cadrul unei întîlniri cu jurnaliștii maghiari în capitala belgiană.

Szijjártó a avertizat că nici opozanții inițiativei înaintate de Borrell și de mai multe țări UE nu vor sta cu mîinile în sîn. El a precizat că a avut deja loc o întîlnire între ambasadorii statelor care nu sînt de acord cu ideile și care se vor coordona îndeaproape pentru a împiedica modificarea reglementărilor UE.

"Cei care vor să creeze un superstat al Statelor Unite ale Europei, în care majoritatea covîrșitoare a puterilor va fi transferată la Bruxelles și toate țările vor fi slăbite, le asmuțesc unele împotriva altora", a spus ministrul. În opinia sa, o astfel de inițiativă ar duce doar la "luarea de către statele mari a deciziilor pe care le doresc, în timp ce opinia țărilor mici nu va fi luată în considerare".


La începutul lunii mai, 9 din cele 27 de state membre ale UE, printre care Germania, Italia și Franța, au trimis o scrisoare instituțiilor UE în care le cereau să renunțe la principiul consensului și să ia decizii în materie de politică externă prin vot majoritar. Borrell a sprijinit propunerea, declarînd, la 5 mai, în cadrul unei conferințe la Florența, că țările UE ar trebui să fie lipsite de dreptul de veto. El a susținut că țările europene sînt "prea mici pentru a supraviețui într-o lume de state mari" și, prin urmare, au nevoie de un sistem de decizii rapide în materie de politică externă.

18
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?