X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un buncăr de la Polul Nord este capabil să salveze planeta în caz de catastrofă

11 aug. 2022,, 00:00   Externe
4685 0

Un buncăr din beton construit pe un munte arctic pentru a păstra semințele culturilor lumii, deține cheia aprovizionării cu alimente a întregii planete și este considerat cel mai sigur loc din lume. Acesta a fost făcut pentru a rezista la toate formele de catastrofe naturale, cum ar fi cutremure, incendii și războaie, informează Noi.md cu referire la impact.ro.

Buncărul cu semințe din Svalbard

În buncărul din Svalbard, aflat pe insula Spitsbergen, la jumătatea distanței dintre Norvegia continentală și Polul Nord, se află peste 1,1 milioane de eșantioane de plante, copaci și culturi din aproape 6.000 de specii de plante din 89 de bănci de semințe la nivel global, în cazul în care speciile ar dispărea sau ar fi distruse de dezastre naturale.

De la roșiile sălbatice din Galapagos până la dovlecii cultivați de triburile nativilor americani, așa-numitul buncăr „apocaliptic” conține semințe pentru aproape toate plantele de pe pământ, dintre care aproximativ o treime reprezintă cele mai importante soiuri de culturi alimentare din lume.

La 130 de metri deasupra nivelului mării

Banca de semințe are 120 metri, iar insula Spitsbergen a fost aleasă pentru că a fost considerat locul ideal pentru că nu avea activitate tectonică și avea permafrost, care ajută la conservare. Aflată la 130 metri deasupra nivelului mării va menține locul uscat chiar dacă calotele glaciare se topesc, iar cărbunele extras din zonă furnizează energie pentru unitățile de refrigerare, deoarece semințele sunt păstrate la -18 grade Celsius.

„Prin salvgardarea duplicatelor colecțiilor neprețuite de semințe, Seed Vault este o poliță de asigurare pentru colecțiile de semințe din întreaga lume. Și prin depozitare, aceste țări și colecționari furnizează omenirii elementele de bază ale aprovizionării noastre cu alimente viitoare”, a declarat Stefan Schmitz, director executiv al Crop Trust pentru croptrust.org.


În luna februarie Institutul Leibniz de Genetică a Plantelor și Cercetarea Plantelor (IPK) din Germania și Australian Pastures Genebank (APG) au depus 150 de specii care nu se aflau înainte în depozit.

40% din calorii din trei culturi principale

Acest proiect a fost lansat în urmă cu 11 ani, finanțat de Guvernul Norvegiei, și a colectat și conservat peste 4.500 de eșantioane de semințe din aproximativ 320 de specii sălbatice de culturi în bănci de gene din întreaga lume și s-a încheiat în 2021.

Хранилище семян в Арктике - хранилище судного дня?

Lumea obișnuia să cultive peste 6.000 de plante diferite, dar experții ONU spun că acum ne obținem aproximativ 40% din calorii din trei culturi principale – porumb, grâu și orez, făcând resursele alimentare vulnerabile în fața schimbărilor climatice care afectează recoltele.

În interiorul camerei blindate, unde accesul publicului este complet interzis, semințele sunt păstrate în ambalaje din folie de aluminiu de trei straturi și depozitate în cutii. Seiful pentru semințe este gestionat în condițiile specificate într-un acord încheiat între guvernul norvegian, Crop Trust și Centrul nordic de resurse genetice (NordGen).

Semințele pot fi păstrate sute de ani

Guvernul norvegian a finanțat integral costul de construcție al buncărului, de aproximativ 8,8 milioane de dolari în 2008. Norvegia și Crop Trust plătesc costurile operaționale, în timp ce stocarea semințelor în depozit este gratuită pentru deponenți, notează Wikipedia.

Хранилище семян в Арктике - хранилище судного дня?

Seiful pentru semințe a fost deschis oficial pe 26 februarie 2008, deși primele semințe au sosit în ianuarie 2008. Un studiu de fezabilitate efectuat înainte de construirea buncărului a stabilit că acesta ar putea păstra semințele majorității culturilor alimentare importante timp de sute de ani. Unele, inclusiv cele ale cerealelor importante, ar putea fi bune timp de mii de ani.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?