Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3718

Tensiunile continuă în Kosovo: NATO va trimite o nouă forță de 700 de pacificatori

1 iun. 08:15   Diverse
959 0

Tensiunile continuă în Kosovo. Sute de etnici sârbi s-au adunat din nou în fața primăriei orașului Zvecan, cerând demiterea primarului ales recent, albanez de etnie. Zona este puternic securizată de trupele NATO din Kosovo, care au mai trimis acolo 700 de militari.

În urma violențelor de ieri, astăzi militarii NATO au încercuit sediul primăriei din Zvecan și au consolidat apărarea acestuia cu sârmă ghimpată și o barieră de metal, notează tv8.

Astăzi protestele au fost pașnice. Manifestanții sârbi au cerut din nou revocarea primarului ales, de etnie albaneză și au întins un steag imens, de peste 200 de metri, din centrul orașului și până la primărie.

De câteva zile, situaţia este foarte tensionată în această regiune, măcinată de crize de mulți ani. Numeroşi membri ai comunităţii etnice sârbe, din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului.

În urma ciocnirilor între protestatarii sârbi și forțele KFOR, care protejau trei primării din Kosovo, NATO a anunțat că va trimite acolo un nou contingent de 700 de militari și va intensifica nivelul de alertă al unui batalion suplimentar. Iar liderii europeni au făcut, de la începerea tensiunilor, mai multe apeluri la pace.


Premierul Kosovo, Albin Kurti, a declarat astăzi că nu are autoritatea de a înlătura primarii din funcție și că nu exclude posibilitatea alegerilor anticipate.

Oficialii din Kosovo susțin că tenisunile din ultimele zile au fost provocate de lideri interlopi din anturajului președintelui sârb Vucic. Aceștia ar fi fost infiltrați printre protestatari pentru a provoca haos și violențe. În rezultat, zeci de militari NATO au fost răniți, inclusiv doi militari moldoveni.

Majoritatea sârbă din nordul Kosovo nu a acceptat niciodată declarația de independență a Kosovo din 2008 și consideră Belgradul capitala sa.

4
0
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?