X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Studiu: Valurile periculoase de căldură se vor tripla în întreaga lume pînă în 2100

29 aug. 2022,, 23:00   Externe
2653 0

Nivelurile periculoase de căldură care au pîrjolit în această vară zone întinse din emisfera nordică sînt susceptibile să afecteze cea mai mare parte a lumii de trei pînă la zece ori mai des pînă la sfîrșitul secolului, pe măsură ce impactul crizei climatice cauzate de om se va accelera, informează Noi.md cu referire la alephnews.ro.

Potrivit studiului, publicat joi în revista Communications Earth & Environment de către cercetătorii de la Universitatea Harvard și Universitatea din Washington, această creștere ar trebui să aibă loc în țările aflate la latitudini medii, precum SUA, China, Japonia și cele din Europa de Vest.

Căldura periculoasă” este definită ca fiind de 39,4 grade Celsius chiar și peste.

Pînă în 2050, numărul zilelor de căldură periculoasă în această regiune va fi mai mult decît dublu.

Valurile de căldură mortală sînt rare în prezent la latitudinile medii, dar este posibil să înceapă să se întîmple anual în această regiune. De exemplu, se estimează că în Chicago, pînă în 2100, numărul valurilor periculoase de căldură va crește de 16 ori, arată studiul.


Situația va fi și mai gravă la tropice, unde oamenii ar putea fi expuși la căldură periculoasă în majoritatea zilelor din an. Zilele de „căldură extrem de periculoasă” – care este definită ca fiind de 51 grade Celsius s-ar putea dubla. Experții spun că aceste niveluri de căldură depășesc limitele supraviețuirii umane.

Proiecțiile au fost realizate în ipoteza că temperaturile medii globale vor crește cu 2 grade Celsius, un plafon stabilit în Acordul de la Paris din 2015. Acordul spune că este preferabil un obiectiv mai mic, de 1,5 grade Celsius de încălzire și există un impuls din ce în ce mai mare pentru ca lumea să se mențină la 1,5 grade Celsius prin reduceri mai mari și mai rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Fenomenele de căldură record din verile recente vor deveni mult mai frecvente în locuri precum America de Nord și Europa”, a declarat autorul principal Lucas Vargas Zeppetello de la Universitatea Harvard într-un comunicat de presă. Pentru multe locuri apropiate de ecuator, pînă în 2100, mai mult de jumătate din an va fi o provocare pentru a lucra afară, chiar dacă începem să reducem emisiile”.

Studiul a folosit indicele de căldură, care ia în considerare atît temperatura aerului, cît și umiditatea pentru a măsura impactul căldurii asupra oamenilor.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?