Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 290

Studiu: Pisicile își recunosc numele, chiar dacă aleg să te ignore cînd le strigi

18 mai. 22:30   Diverse
1167

Pisicile sînt cunoscute pentru indiferența lor față de oameni. Orice stăpîn de pisică îți va mărturisi cît de ușor este ignorat de pisica sa atunci cînd o strigă.

Potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports, pisicile domestice își recunosc numele, chiar dacă se îndepărtează cînd îl aud.

Știai că pisicile își recunosc numele? Doar că multe dintre acestea își ignoră stăpînii

Atsuko Saito, un cercetător la Universitatea Sophia din Tokyo, a arătat anterior că pisicile pot recunoaște vocile stăpînilor lor. În ultimul său studiu, a restrîns cercetarea, investigînd dacă pisicile răspund atunci cînd își aud numele. Studiul a inclus 78 de pisici din gospodării japoneze și dintr-o cafenea cu pisici. Aceste cafenele, unde oamenii pot interacționa cu felinele, sînt populare în Tokyo și au început să apară și în Londra și New York.

În timpul experimentelor, Saito și colegii săi au folosit o metodă psihologică, care implică în mod repetat expunerea unui subiect la un stimul (în acest caz, un cuvînt vorbit) pînă cînd subiectul nu mai prezintă nicio reacție.


Apoi, subiectului îi este prezentat un stimul de test (în acest caz, numele său), iar cercetătorii observă dacă reacționează. Acest pas ajută la excluderea răspunsurilor la stimuli aleatorii.

Pentru noul studiu, oamenii de știință au avut mai întîi întîlniri cu stăpînii de pisici în mod repetat, în care aceștia au spus patru cuvinte care erau similare cu numele pisicilor lor, pînă cînd pisicile s-au obișnuit cu acele cuvinte. Apoi stăpînii au spus numele reale, iar cercetătorii au analizat dacă pisicile au putut să distingă numele lor, mai ales pisicile care trăiau printre alte pisici. Felinele au avut răspunsuri mai accentuate la propriile nume, mișcîndu-și urechile, capul sau cozile, decît la cuvintele similare sau la alte nume de pisici.

Apoi, cercetătorii au rugat oameni necunoscuți să strige pisicile pe nume, pentru a testa dacă acestea își recunosc numele.

Deși răspunsurile au fost mai puțin evidente decît atunci cînd le-au chemat stăpînii, pisicile au părut totuși să-și recunoască numele după ce s-au obișnuit cu alte cuvinte.

Acest nou studiu arată în mod clar că multe pisici reacționează la propriile nume cînd sînt rostite de stăpînii lor. Însă unii oameni de știință sînt mai puțin convinși că pisicile își pot recunoaște numele atunci cînd vorbește cineva necunoscut. Este foarte posibil ca unele pisici să poată generaliza între o voce umană și alta.

Este posibil ca pisicile domestice să învețe să își recunoască numele pentru beneficiile care pot apărea.

Pisicile își pot asocia numele cu unele recompense sau pedepse. Este puțin probabil ca pisicile să înțeleagă că numele lor sînt apelativul pe care îl folosesc stăpînii lor. Nu există dovezi că pisicile au abilitatea de a se recunoaște. Așadar, recunoașterea numelui lor este diferită de a oamenilor. Totuși, este posibil ca pisicile să fie învățate să recunoască alte cuvinte. Pisicile sînt la fel de pricepute precum cîinii cînd vine vorba de procesul învățării. Cu toate acestea, felinele nu sînt atît de dornice să le arate proprietarilor ceea ce au învățat. Cei mai mulți stăpîni de pisici ar fi de acord cu această afirmație.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав