Potrivit Petrom, contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042. Pe baza tarifelor de transport aplicabile la data curentă, valoarea contractului este estimată la 276 milioane euro. Semnarea contractului a avut loc după finalizarea cu succes a procesului de rezervare de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieşire în/din SNT Tuzla.
„Credem că Marea Neagră are un potenţial semnificativ pentru producţia de gaze naturale, iar Neptun Deep este un proiect strategic pentru OMV Petrom şi pentru România. Este în centrul Strategiei noastre 2030 şi va avea un rol esenţial pentru securitatea energetică a României. Plănuim decizia finală de investiţie pentru jumătatea anului 2023, producţia urmînd să înceapă în anul 2027”, a declarat Christina Verchere, CEO Petrom.
OMV Petrom a devenit operatorul perimetrului Neptun Deep în august 2022. La finalul anului 2022, compania a depus declaraţia de descoperire comercială pentru zacamant.
În n prezent, compania progresează cu procedura de licitaţie, autorizare şi alte subiecte tehnice.„Conducta este telescopică, formată din două tronsoane: tronsonul I, Ţărmul Mării Negre–Amzacea, în lungime de 32,4 km, cu o capacitate tehnică de 12 mld. mc/an şi tronsonul II, Amzacea–Podişor, în lungime de 275,9 km, cu o capacitate tehnică de 9 mld. mc/an”, comunică Transgaz. Proiectul „Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podişor” este cuprins în Planul de dezvoltare al Transgaz pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE şi a fost depus pentru finanţare prin Fondul de Modernizare din România.
Pe de altă parte, declaraţia lui Ion Sterian, şeful Transgaz, inclusă în comunicatul operatorului român, ridică anumite semne de întrebare şi din el nu este clar ce a avut în vedere – termenul de finalizare a construcţiei sau termenul de predare a amplasamentului.
„Suntem pregătiţi ca, începînd cu data de 27 martie 2023, să predăm amplasamentul către cîştigătorul licitaţiei pentru execuţia lucrărilor de construcţie a gazoductului, care va dura pana la 20-25 aprilie 2023, în functie de conditiile meterorologice”, spune Ion Sterian, CEO Transgaz, potrivit comunicatului. De notat că construcţia acestei conducte a fost amînată de mai multe ori din varii motive şi anterior termenul a fost anul 2021, apoi – 2023, iar acum este vehiculat anul 2027.
Adăuga comentariu