X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Rinita alergică sau senzația că ești mereu răcit. Cît de periculoasă este

8 apr. 2018,, 15:45   Externe
4361 0

Rinită alergică (adesea supranumită "febra fanului") este o reacție exagerată a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer.

În mod normal, sistemul imunitar protejează corpul împotriva virusurilor și a bacteriilor prin producerea de anticorpi care să lupte împotriva acestora. Acestă afecțiune poate duce la tușe cronică, discomfort al somnului, presiune în urechi, ”durere a feței” sau presiune în urechi.

În cazul rinitei alergice, sistemul imunitar începe să lupte împotriva substanțelor care în mod normal nu sînt nocive, cum ar fi acarienii și polenul (alergeni), că și cînd acestea ar începe să atace organismul. Această reacție exagerată cauzează inflamație și simptome care afectează în principal nasul, dar și ochii, urechile, gîtul și gură. Este posibil că organismul să nu aibă o reacție alergică din primul moment în care este inhalată o substanță alergenă precum polenul de iarbă.

Cu toate acestea, dată următoare în care are loc o inhalatie de polen poate apărea o senzație de nas înfundat sau de respirație anevoioasă. Acestea apar că răspuns al sistemului imunitar. Este posibil că rinită să se fi instalat de mulți ani (rinită cronică). În acest timp este posibilă diminuarea sensibilității la acești alergeni, iar reacția corpului la aceștia să nu mai fie la fel de severă. De asemenea, este posibilă dezvoltarea unor complicații precum sinuzita și infecțiile otice.

Simptomele imediate ale rinitei alergice cel mai des întîlnite sînt:


strănutul repetat, îndeosebi dimineață la trezire; strănutul poate apărea chiar și în decurs de 1- 2 minute de la expunerea la alergeni:

- rinoreea (scurgerile nazale) provocata de alergii se prezinta de obicei sub forma unui un lichid clar si filant (limpede, care nu e vascos), dar poate deveni vascos si inchis la culoare sau galben daca se dezvolta o infectie nazala sau a sinusurilor.

Rinoreea poate aparea la un interval de 3 minute de la expunerea la alergen; - secretiile nazale care se scurg pe peretii posteriori ai gatului determina senzatia de prurit. Poate declansa o tuse cronica in timp ce pacientul incearca sa-si elibereze gatul de secretii; - lacrimare abundenta si prurit ocular (mancarime a ochilor); - prurit (mancarime) otic (a urechilor), nazala si a gatului.

În cazul rinitei alergice sezoniere (SAR), mîncărimile, strănutul, rinoreea, lăcrimarea și mîncărimea ochilor sînt obișnuite. Aceste simptome apar de obicei în anumite perioade ale anului. În cazul rinitei alergice perene (PAR), congestiile nazale și picăturile postnazale sînt simptomele cel mai des întîlnite, chiar dacă mai apar strănutul și rinoreea. Aceste simptome apar în general pe durata întregului an. Se pot manifestă toate simptomele sau numai cîteva. Simptomele pot apărea în mai puțîn de 5 minute de la expunerea la alergen sau poate dura mai mult timp că să se dezvolte (in mod tipic de la 3 la 6 ore). Simptomele care se dezvoltă într-un interval mai mare de timp includ:

- un nas înfundat posibil acompaniat de respirația anevoioasă provocate de inflamație și congestie a nasului și sinusurilor. Acesta este simptomul cel mai des întîlnit la copii și este posibil să fie singură acuză;

fotosensibilitate (ochii care sînt sensibili la lumina);

- iritabilitate;

- fatigabilitate (lipsa energiei);

- somn alterat;

- respirație pe gură din cauza nasului înfundat;

- miros alterat;

- tușe cronică;

- afecțiuni ale sinusurilor și ale tubei lui Eustachio, senzație de presiune în ureche sau deficite auditive (ale auzului);

- disconfort sau durere a fetei;

- cearcăne ("ochi vînat" datorat alergiilor);

- acțiunea de frecare frecvența a nasului, care poate provoca escoriatii (răni superficiale) pe suprafață nasului (escoriatii alergice);

- frecarea frecvența a nasului cu palmă orientată în sus poate reduce mîncărimea și să se deschidă căile nazale ("salutul"alergic). Această este des întîlnită la copii.

Simptomele rinitei alergice durează de obicei toată viață, chiar dacă tipurile de simptome și de gravitate pot varia. Simptomele pot deveni mai grave în anumite momente, dar sensibilitatea la alergen se poate pierde pe măsură ce se înaintează în vîrstă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?