COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 839 851 INFECTAȚI 323 469(+1787)   TRATAȚI 302 147     DECESE 7386(+40 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2953
Puterea stiri: 6776
Coronavirus stiri: 7597

Primele reprezentări digitale ale unei ''feţe zîmbitoare'', vîndute la licitaţie cu peste 200.000 de dolari

24 sep. 23:00   Diverse
1074 0

Primele reprezentări computerizate ale unui zîmbet şi ale unei feţe încruntate au obţinut joi 237.500 de dolari în cadrul unei licitaţii desfăşurate online, informează vineri DPA.

Simbolurile au fost inventate în 1982 de Scott E. Fahlman, profesor de informatică la Carnegie Mellon University, din Statele Unite, a precizat casa de licitaţii Heritage Auctions, cu sediul în Texas, scrie agerpres.ro.

Emoticonul care redă o faţă zîmbitoare :-) este alcătuit din semnele grafice pentru două puncte, cratimă şi paranteză rotundă închisă, iar cel care simbolizează o faţă încruntată :-( este alcătuit din două puncte, cratimă şi paranteză rotundă deschisă.

Într-un mesaj scris pe 19 septembrie 1982, Fahlman propunea utilizarea simbolului :-) pentru a desemna o glumă, echivalentul lui ''glumesc doar'', iar simbolul :-( pentru a ''vorbesc serios''. Aceste simboluri au primit ulterior semnificaţiile suplimentare ''sînt fericit'' şi ''sînt nefericit''.

''Creaţia lui Fahlman este importantă nu doar pentru că a adus umanism, context şi emoţie pe un ecran lipsit de viaţă, ci şi pentru că reprezintă prima instanţă a culturii 'meme' şi 'virale' în discursul online'', potrivit casei de licitaţii.

''Creaţia unicat'' a fost vîndută în format NFT (non-fungible token), o serie de identificatori electronici care confirmă unicitatea unei lucrări digitale. Pot exista oricît de multe copii identice ale unui element, dar doar acesta poate fi considerat originalul.

Lotul scos la licitaţie a inclus şi două eseuri scrise de Fahlman despre crearea simbolurilor, unul redactat în 2002, cu prilejul celei de-a 20-a aniversări a emoticon-ului, iar celălalt, scris special pentru licitaţie.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽