COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pot copiii moșteni inteligența părinților? Răspunsul specialiștilor

Pot copiii moșteni inteligența părinților? Răspunsul specialiștilor

Abilităţile intelectuale nu sînt „bătute în cuie" de la naştere, pentru că, alături de bagajul genetic, importante sînt mediul în care trăim şi experienţele pe care le avem.

Însă, moștenirele genetice pot reprezenta un avans, în anumite condiții, față de ceilalți copii.

Unele caracteristici ale indivizilor sînt moştenite de la părinţi. Este vorba despre aşa-numitele talente sau abilităţi, care se pare că ar apărea pe fondul unor variaţii genetice. Pentru ca un talent să poată fi dezvoltat şi să se ajungă la performanţe, el trebuie să fie însă identificat, iar mediul de viaţă joacă un rol important.

În acest sens, un studiu care a fost publicat în jurnalul „Science of Learning" ne arată cît de mult influențează moștenirea genetică reușita academică a copiilor. În cadrul studiului au fost analizate rezultatele școlare a peste 6.000 de perechi de gemeni. Mai mult, rezultatele au fost urmărite de la începutul ciclului primar și pînă la sfîrșitul liceului.


„Aproximativ două treimi din diferențele rezultatelor școlare sînt explicate de deosebirile identificate la nivelul ADN-ului copiilor", a declarat Margherita Malanchini, de la Universitatea Texas din Austin.

Rezultatele studiului au arătat că performanțele educaționale ale elevilor au fost extrem de stabile pe parcursul școlarizării, astfel elevii care început bine școala primară au terminat pe aceeași linie și liceul.

Oamenii de știință spun că în proporție de 70% stabilitatea elevilor s-a datorat factorilor genetici, în timp ce mediul înconjurător a contribuit cu 25%, iar relațiile cu prietenii și profesorii doar cu 5%.

Însă, cercetătorii atrag atenția asupra faptului că acest lucru nu înseamnă că tinerii s-au născut pur și simplu deștepți. Chiar și după măsurarea inteligenței, genele au explicat aproximativ 60% din continuitatea succesului academic.

„Spre deosebire de studiile care legau reușitele școlare de personalitate, comportament și motivație, acesta demonstrează că activitatea este condusă de o serie de trăsături cognitive și noncognitive", a explicat Margherita Malanchini, de la Universitatea Texas din Austin

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load