X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Orban: „Ungaria nu va demola monumente din epoci trecute”

23 ian. 2023,, 13:30   Externe
2721 0

Ungaria nu intenționează să abandoneze nicio pagină din istoria sa, să demoleze monumente din epoci trecute și, la prima chemare, să îngenuncheze într-un genunchi în semn de pocăință.

Afirmația o face premierul Viktor Orban, în discursul său de duminică, prilejuit sărbătoririi Zilelor Culturii Maghiare în orașul Satmarchek din nord-estul țării, unde poetul Ferenc Kölcsey a scris textul imnului național, acum 200 de ani.

„Imnul ne amintește că noi, ungurii, ca și toate popoarele creștine care înțeleg ce este păcatul și iertarea, avem motive întemeiate de pocăință. Noi, ungurii, nu sîntem fără păcat. Avem multe greșeli și neajunsuri. Singura întrebare este ce să facem cu această recunoaștere”, a spus șeful guvernului, al cărui discurs a fost difuzat la postul de televiziune M1.

"Ar trebui să îngenunchem în mijlocul unui teren de fotbal? Sau să dărîmăm statuile marilor noștri strămoși? Ar trebui să negăm și să ștergem cultura noastră milenară? Sau poate ar trebui să lăsăm cenzorii autoproclamați, nepatrioți și liberali să-și bată joc de istoria noastră?" - a întrebat prim-ministrul Ungariei.

În opinia sa, cuvintele imnului național spun altceva. Și deși imnul este scris sub formă de rugăciune și începe cu cuvintele „Dumnezeu să-i binecuvînteze pe maghiari!”, se cîntă „nu în genunchi, cu capul plecat, ci în picioare, ferm, tare, cu capul sus”, a subliniat Orban.

Șeful guvernului maghiar și-a exprimat convingerea că, în ciuda deficiențelor lor, ungurii merită „dreptul la viitor”, precum și dreptul de a stabili singuri cum trăiesc pe propriul pămînt și ce valori morale sînt ghidate. de.

„Otomanii au vrut să ne spună cine este un credincios adevărat, habsburgii – cine este un bun creștin, germanii – cu cine putem trăi și cu cine nu. Sovieticii (liderii sovietici – nota TASS) au vrut să ne oblige să devenim proletari mondiali, iar birocrații de la Bruxelles vor să ne transformăm în cetățeni liberali ai lumii și să renunțăm la lucrurile cu care sîntem obișnuiți, care, după ei, sînt demodate”, a spus Orban.

Totuși, maghiarii intenționează să rezolve în mod independent problemele țării lor, a subliniat el. „Noi înșine spunem cine poate veni aici și cine poate rămîne aici, cine poate trăi cu noi și cine nu poate și noi înșine vrem să stabilim cum viața noastră poate fi conectată cu viața vecinilor noștri”, a spus premierul, confirmînd astfel intenția de a menține o barieră dură în calea imigrației ilegale în Ungaria.

La sărbătorirea Zilelor Culturii Maghiare, președintele Katalin Nowak a vorbit și despre aderarea la valorile conservatoare. Vorbind în Veszprem, ea a declarat că „baza culturii este familia”. Veszprem, situată lîngă coasta de vest a lacului Balaton, a fost declarată anul acesta una dintre capitalele culturale ale Europei.

Zilele culturii maghiare au fost sărbătorite și în acest weekend la Budapesta și în alte orașe. Manuscrisul original al poemului lui Kölcsey, scris la 22 ianuarie 1823, care a devenit ulterior imnul maghiar, a fost expus la Biblioteca Naţională Szechenyi. Muzica pentru aceasta a fost scrisă în 1844 de compozitorul Ferenc Erkel, care este considerat fondatorul operei naționale.

Una dintre componentele Zilelor Culturii Maghiare a fost o expoziție intitulată „Epoca eroică și efectele sociale ale muzicii populare maghiare de la 1957 pînă la schimbarea sistemului”, care s-a deschis în Casa Muzicii din capitală. Ea vorbește despre istoria muzicii rock maghiare, în special trupe precum Omega și Locomotiv GT, care au fost foarte populare în multe țări, inclusiv în Uniunea Sovietică.

13
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?