X 
Cazul Șor stiri: 594

Ministerul chinez de Externe și-a exprimat protestul împotriva declarației lui Biden cu privire la Taiwan

19 sep. 2022,, 11:18   Diverse
1944 0

Guvernul chinez a exprimat protest Washingtonului în legătură cu declarația președintelui american Joe Biden conform căreia Forțele Armate ale SUA ar apăra Taiwanul în cazul unui conflict între Taipei și Beijing. Acest lucru a fost anunțat luni, la un briefing de către purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

„Remarcile părții americane încalcă în mod flagrant Principiul O singură Chină și cele trei comunicate China-SUA și reprezintă o abatere semnificativă de la angajamentul important al SUA de a nu sprijini independența Taiwanului”, a spus ea.

"De asemenea, trimite un semnal greșit forțelor pro-Taiwan pentru independență. China își exprimă nemulțumirea profundă și protestul puternic și a făcut o introducere severă în partea americană", a spus diplomatul.

„Sperăm sincer și depunem toate eforturile pentru perspectiva reunificării pașnice [a insulei cu continentul]. În același timp, nu tolerăm absolut nicio acțiune separatistă și ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare. Nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărîrea fermă a poporului chinez de a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a adăugat diplomatul.

Ea a menționat, de asemenea, că China îndeamnă Statele Unite să „recunosc pe deplin importanța critică și sensibilitatea chestiunii Taiwanului” și să onoreze toate angajamentele asumate cu privire la insulă pentru a evita deteriorarea în continuare a relațiilor dintre China și SUA și a situației din strîmtoarea Taiwan.


Președintele american Joe Biden a declarat duminică pentru CBS că armata americană va apăra Taiwanul în cazul unui potențial conflict. În același timp, el a confirmat că Washingtonul nu intenționează să încurajeze independența insulei. Ministerul de Externe din Taiwan a salutat declarațiile președintelui SUA.

Situația din jurul Taiwanului

Taiwanul este guvernat de propria sa administrație din 1949, cînd rămășițele forțelor Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) au fugit pe insulă, fiind învinse în războiul civil chinez. De atunci, Taiwan a păstrat steagul și alte atribute ale fostei Republici Chineze, care existau pe continent înainte de venirea comuniștilor la putere. Beijingul oficial consideră insula una dintre provinciile chineze.

Statele Unite au rupt relațiile diplomatice cu Taiwan în 1979 și le-au stabilit cu RPC. Recunoscînd politica „o singură China”, Washingtonul continuă în același timp să mențină contacte cu administrația Taipei și să furnizeze arme insulei. Tensiunile în regiunea strîmtorii Taiwan au escaladat serios după ce președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula în perioada 2-3 august, ceea ce a provocat critici aspre la adresa Beijingului și începerea exercițiilor militare la scară largă ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?