X 

Macron a discutat telefonic cu Aliyev despre situația din regiune

30 aug. 09:02   Diverse
2173 0

La 29 august, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, l-a sunat pe președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev. În cadrul convorbirii telefonice, părțile au discutat despre situația din regiune, problema deschiderii drumurilor Aghdam-Khankendi și Lachin-Khankendi. Despre acest lucru a anunțat Serviciul de presă al șefului statului azer.

Potrivit comunicatului, șeful Azerbaidjanului a declarat că Armenia și regimul creat și susținut de acesta în regiunea Karabah din Azerbaidjan, creează în mod intenționat obstacole artificiale în calea utilizării drumului Aghdam-Khankendi, iar acest lucru este folosit în scopul manipulării politice.

Aliyev a menționat că Armenia a renunțat la acordul preliminar privind transportul mărfurilor pe drumul Aghdam-Khankendi prin medierea Comitetului Internațional al Crucii Roșii. În plus, conducerea armeană, fără consimțământul părții azere, a livrat, după cum susține, bunuri umanitare în direcția frontierei de stat, al cărei scop este speculația politică.

Șeful statului a subliniat că Azerbaidjanul a invitat reprezentanții populației armene din Karabah în capitala Baku și în alte orașe din Azerbaidjan pentru a discuta problemele privind reintegrarea, dar aceștia au refuzat acest lucru, încercând în mod intenționat să prezinte situația ca avînd un caracter de tensiune umanitară. Președintele Ilham Aliyev a menționat că, după deschiderea drumului Aghdam-Khankendi, poate fi utilizat drumul Lachin-Khankendi în conformitate cu regulile regimului vamal și de frontieră al Azerbaidjanului.

În același timp, președintele Aliyev a spus că astăzi, prin intermediul societății Semilunii Roșii din Azerbaidjan a fost trimis un convoi de mașini pentru a livra pe acest teritoriu produse alimentare.


Președintele Macron a menționat că Franța, la rîndul său, este, de asemenea, dispusă să contribuie la stabilizarea situației și la înlăturarea tensiunilor existente și a propus continuarea contactelor între structurile corespunzătoare ale Franței și Azerbaidjanului.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?