Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

În Olanda se înregistrează un deficit de locuințe din cauza afluxului de imigranți

28 iul. 2023,, 23:00   Externe
2854 0

Rezolvarea problemei locuințelor în Țările de Jos este împiedicată de stabilirea refugiaților în țară și de restricțiile de mediu privind construcția de noi case.

Motivele pentru prăbușirea guvernului lui Mark Rutte în Olanda au fost nemulțumirea cetățenilor față de imigrație și lipsa de locuințe. Din cauza afluxului brusc de refugiați, țara a deschis mai multe centre noi pentru a-i primi. Unul dintre acestea, în Almere, este o fostă stație de pompieri. Acesta găzduiește 150 de străini, majoritatea bărbați tineri, relatează euronews.

Centrul este administrat de Societatea de Cruce Roșie, în cadrul căreia activează Bastian van Blokland:

"La început nu existau paturi, oamenii trebuiau să doarmă afară, iar apoi Crucea Roșie a venit în ajutorul lor. De atunci, am devenit parte integrantă a rețelei de adăposturi pentru refugiați".

Locuitorii centrului primesc trei mese pe zi și 12 euro pe zi pentru bani de buzunar. Unii așteaptă de mai bine de un an ca cererile lor de azil să fie procesate. Ei nu au voie să iasă în timpul zilei și nu au voie să muncească mai mult de 12 săptămâni pe an. Mulți refugiați își petrec cea mai mare parte a timpului în sala comună a centrului. Cei mai mulți dintre ei sunt sirieni, atât din Almere, cât și din întreaga Olanda. Există și femei.


Yara, o profesoară, fuge de războiul civil din țara sa de origine.

"Soțul meu și copiii mei sunt în Siria și nu i-am văzut de nouă luni. Să fiu despărțită de ei este foarte greu pentru mine. Dar va mai trece încă un an până când îmi voi putea revedea familia. Să sperăm că nu mai mult de un an".

Cei care primesc în cele din urmă statutul de refugiat au dreptul legal la locuințe private și la reîntregirea familiei. Dar chiar și după aceea, mulți oameni se află pe o listă de așteptare pentru o cameră, iar unii pentru o baracă.

Corespondentul Euronews, Vincenzo Genovese, relatează din Amsterdam:

"O navă care, cândva, făcea croaziere de lux găzduiește acum sute de persoane în portul Amsterdam, așteptând un răspuns la cererile lor de azil."

Guvernul olandez a încercat să impună diferite niveluri ale statutului de protecție internațională pentru a evita să acorde fiecărui refugiat dreptul de a-și transporta imediat rudele în țară.

Jeroen Doomernik, profesor asociat la Universitatea de Științe Politice din Amsterdam, crede că aceasta este cauza care a dus la divizarea partidelor din coaliție:

"Există o criză a locuințelor aici, există o lipsă de locuințe în țară, în special în marile orașe, dar și peste tot. Acest lucru creează o rivalitate intensă între noii veniți, care au dreptul la apartamente individuale, și olandezii nativi, care au dreptul la locuințe sociale la prețuri accesibile. Există o competiție între drepturile olandezilor aflați în nevoie și cele ale celor care sunt recunoscuți ca refugiați."

Rezolvarea problemei locuințelor în Olanda este, de asemenea, obstrucționată de politica de mediu - guvernul a cerut ca noile locuințe să nu contribuie la schimbările climatice și, de asemenea, acestea devin rapid mai scumpe, având în vedere inflația ridicată din prezent. Sub o astfel de presiune din diverse părți, cabinetul premierului Rutte s-a prăbușit la începutul lunii iulie. Acești factori, precum și xenofobia în creștere, vor influența probabil rezultatul următoarelor alegeri, la 23 noiembrie.

1
1
0
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?