X 

Franța a anunțat evacuarea cetățenilor francezi din Niger

1 aug. 11:45   Diverse
1780 0

Ambasada Franței în Niger a anunțat evacuarea cetățenilor francezi din această țară în "viitorul foarte apropiat".

Declarația a fost transmisă de Agenția France Presse (AFP), citînd misiunea diplomatică.

"În fața deteriorării situației de securitate din Niger și profitînd de calmul relativ de la Niamey, se pregătește o operațiune de evacuare aeriană din Niamey", a declarat ambasada, citată de agenție, precizînd că "aceasta (evacuarea) va avea loc foarte curînd și cît mai repede posibil".
În ajunul loviturii de stat din Niger, armata a acuzat Franța și aliații săi că intenționează să lanseze o operațiune militară pentru a-l elibera pe președintele destituit al țării, Mohamed Bazoum.

Cea mai mare bază aeriană franceză din această parte a Africii se află în capitala Nigerului, iar numărul contingentului francez este de aproximativ 1,5 mii de militari. Unități militare ale Germaniei, Italiei și SUA se află acum pe teritoriul țării. Numărul trupelor americane ajunge la o mie de persoane, după cum a relatat agenția Asociated Press.

De atunci, în capitală au loc în mod regulat manifestații de susținere a rebelilor, unde se aud sloganuri antifranceze, iar unii participanți desfășoară steaguri rusești. Potrivit AFP, o manifestație de amploare a avut loc la 30 iulie în fața ambasadei Franței din capitala Nigerului, Niamey. Manifestanții s-au pronunțat, în special, împotriva prezenței trupelor străine pe teritoriul țării. Potrivit postului de radio France Info, unii protestatari au încercat să dea foc la ușile clădirii.


Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Parisul nu va tolera atacurile împotriva cetățenilor săi și a instituțiilor străine, promițînd să dea un răspuns ferm dacă vor avea loc astfel de incidente.

1
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?