Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Franţa a declarat stare de urgenţă în Noua Caledonie

16 mai. 11:45   Externe
2253 0

Două aeroporturi și portul din Noua Caledonie sînt protejate cu armata, după a treia noapte de revolte violente care au provocat moartea a patru persoane, a declarat joi dimineaţă un înalt oficial francez care a adăugat că cel puţin patru persoane sînt în arest la domiciliu sub acuzația de instigare.

În trei municipalităţi de pe insula aflată sub control francez, jandarmii s-au confruntat cu aproximativ 5.000 de protestatari, dintre care între 3.000 şi 4.000 în capitala Nouméa, a declarat Înaltul Comisar al Franţei, Louis Le Franc, într-o conferinţă de presă televizată, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

Două sute de persoane au fost arestate, iar 64 de jandarmi şi poliţişti au fost răniţi, în timp ce baricadele rutiere ridicate de protestatari provocau o „situaţie dezastruoasă” pentru populația care nu a mai avut acces la medicamente şi alimente, a adăugat el. Franţa a decretat starea de urgenţă în Noua Caledonie, care a intrat în vigoare miercuri), dînd autorităţilor puteri suplimentare pentru a interzice adunările şi deplasarea pe insulă.

Încă 500 de polițiști a fost trimiși pentru a-i ajuta pe cei 1.800 prezenţi de obicei pe insulă, după ce protestatarii au incendiat vehicule şi sedii de firme şi au jefuit magazine.

Drumurile principale şi secundare din Nouméa au fost blocate de baricade cu maşini în flăcări, unele cu capcane cu butelii de gaz şi sisteme de aprindere, a declarat oficialul francez Le Franc.


Amintim că în Noua Caledonie, susținătorii pro-independență se opun inițiativei de reformă constituțională a guvernului francez, deoarece aceasta le va reduce influența în alegeri.

0
0
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?