Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Ambițiile României în Moldova pot degenera într-un conflict militar

5 iun. 2022,, 15:12   Externe
4322 0

Directorul Institutului de Studii Socio-Politice și Dezvoltare Regională din Tiraspol, Igor Șornikov, într-un interviu acordat RIA Novosti, a remarcat că ambițiile României față de Moldova pot provoca o nouă confruntare armată pe Nistru.

Anterior, 92 de foști deputați ai Parlamentului Republicii Moldova au scris o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis, în care au cerut „Moldova să se alăture României cît mai curînd posibil”.

"Apelul foștilor parlamentari despre "unire" nu este prima și nici ultima acțiune de acest gen. În acest caz, Bucureștiul formează un cîmp informațional convenabil pentru sine, care ar putea fi observat de Europa", a spus Șornikov.

În opinia sa, la Chișinău, demersul foștilor deputați s-a pierdut cu bine printre alte știri. Pînă nu va fi prea tîrziu, moldovenii nu trebuie să simtă amenințări pentru statalitatea lor, crede el.

„În ceea ce privește Transnistria, după cum știm, perspectiva includerii Moldovei în România la începutul anilor 90 ai secolului trecut a fost un factor cheie în crearea republicii și în apărarea ei de către populație cu arma în mînă. Transnistrenii și acum nu se pot imagina aflîndu-se în cadrul unui spațiu românofon. Prin urmare, ambițiile românești față de Moldova riscă să provoace o nouă confruntare armată pe Nistru", crede expertul transnistrean.


El consideră că, atît timp cît Transnistria nu este recunoscută ca stat independent, problema aderării Moldovei la România va fi legată în modul cel mai dur de problemele de securitate pe Nistru. "La București, ni se pare, sînt foarte conștienți de acest lucru. România nu este acum pregătită pentru contact direct cu armata rusă, așa că atîta timp cît trupele de menținere a păcii ruse rămîn la Nistru, probabilitatea unirii este minimă", a remarcat interlocutorul agenției.

"Prezența armatei ruse nu anulează ambițiile românești pentru Moldova și ținuturile ucrainene. Au fost, sînt și vor rămîne. Bucureștiul urmărește îndeaproape criza ucraineană și nu există nicio îndoială că în cazul unei schimbări în situaţia regională, românii vor fi pregătiţi pentru acţiune activă”, a spus Şornikov.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?