Cazul Șor stiri: 594

Dezvoltarea industriei îngrășămintelor ecologice în Suedia se bazează pe evoluțiile agricole

3 aug. 05:30   Diverse
1703 0

Un fermier suedez intenționează în anul viitor să înceapă vînzarea comercială a propriilor îngrășăminte organice granulate, după ce va primi evaluarea finală a testelor de teren în decembrie 2023.

Potrivit Uniunii agriculturii ecologice, experiența Suediei în organizare a producției de îngrășăminte organice agricole la nivel local a fost studiată de jurnalista irlandeză a portalului Agriland, Francess McDonnell, discutînd cu participanții direcți la proces pentru a transmite experiența utilă: "La prima vedere, cîmpul de orz de la Ferma lui Roland Andersson din Skane din sudul Suediei nu se deosebește prin nimic de alt teren productiv cu plante puternice și productive. Cu toate acestea, îngrășămîntul pentru acest orz special nu este unul tipic, ci a fost produs din deșeuri și furnizat de colegul lui Andersson în cadrul proiectului național privind înlocuirea importurilor de îngrășăminte minerale.

Ferma lui Andersson face parte dintr-un proiect inovator care este implementat în cadrul planului strategic al Politicii agricole comune a Suediei (CAP) privind reducerea dependenței țării de îngrășămintele sintetice.

În Suedia, precum și în Irlanda, nu se produce îngrășăminte minerale sintetice, de aceea fermierii locali s-au confruntat cu o creștere record a prețurilor pentru această resursă agricolă importantă odată cu începutul conflictului ruso-ucrainean.

Guvernul Suediei vrea să reducă dependența atît de îngrășămintele chimice, cît și de emisiile de gaze cu efect de seră în urma utilizării lor. O modalitate este să ne uităm ce la resurse pentru producția de îngrășăminte sînt disponibile în prezent, în special la cele care cîndva ar fi putut fi aruncate ca deșeuri. în Țară se desfășoară proiectul UE Leader -ciclicitatea de la oraș la terenurile agricole, unde fermierii sînt implicați în studierea modului în care pot fi create noi resurse de îngrășăminte atît din deșeuri alimentare, cît și din alte deșeuri menajere și substanțe organice.


Împreună cu cinci fermieri din Skane și cinci parteneri-cheie, inclusiv NSVA, Ministerul suedez al Agriculturii a finanțat pentru serviciul local de aprovizionare cu apă un proiect inovator privind "crearea unui lanț complet de nutrienți restaurați de la zonele urbane pînă la terenurile agricole și recoltarea". Acești nutrienți extrași vor sta la baza îngrășămîntului ecologic pentru următoarea generație din Suedia.

Rudolf Thornerhjelm, proprietarul fermei Wrams Gunnarstorps, este un fermier din a cincea generație care a profitat cu entuziasm de ocazie pentru a obține independența în ceea ce privește îngrășămintele. În urmă cu șase ani, împreună cu grupul energetic german E. ON Bioerdgas, el a întemeiat, direct la ferma sa, o întreprindere mare de producție a biogazului.

Cu ajutorul fermentației anaerobe, fabrica procesează anual 65.000 de tone de deșeuri alimentare din orașul Malmo, precum și subproduse de origine animală, inclusiv gunoi de porc, gunoi de pui etc. Fabrica produce 2,5 milioane de litri de combustibil, care este vîndut prin intermediul rețelei locale de gaze, dar produce și suficiente îngrășăminte biologice pentru a-i permite lui Thornerhjelm să aplice anual bio-îngrășăminte pe o suprafață de 20.000-25.000 de metri pătrați la ferma sa de 780 de hectare.

Thornerhjelm a spus într-un interviu acordat portalului Agriland: "Cred că acum, din cauza a ceea ce se întîmplă în lume, este foarte important să fii cît mai autosuficient posibil. Dar vreau, de asemenea, să am o alternativă durabilă la îngrășămintele sintetice și, prin urmare, am decis să produc propriul meu îngrășămînt. Anul trecut, eu și partenerii noștri, am dezvoltat o fabrică de procesare care folosește digestat din propria noastră fabrică de biogaz din apropiere pentru a produce fertilizant biologic natural, iar acest lucru ne-a schimbat radical atitudinea față de fertilizarea culturilor noastre, în plus, a fost rezolvată problema scurgerii de nutrienți în sistemele noastre de alimentare cu apă. Deoarece în ferma noastră folosim agricultura de precizie, fiecare cîmp este fertilizat numai atunci cînd este necesar. Nu vrem să folosim prea mult azot, de aceea îngrășămintele noastre conțin nu numai fosfat și azot, ci și alte substanțe nutritive".

Potrivit lui Niklas Froborg, director comercial pentru producerea acestui tip de îngrășămînt, la fermă se obțin două produse foarte diferite: "Pentru a obține produse, folosim procese precum deshidratarea, uscarea și amestecarea digestatului de biogaz, obținînd apă nutritivă pe care Rudolf Thornerhjelm o poate folosi în sistemele de irigare pentru îngrășăminte în timpul însămînțării și cultivării culturilor, iar acesta este un model de afaceri foarte specific, deoarece acest lichid poate fi procesat și nu lasă reziduuri. Dar noi producem și granule de sol: ele constau 50% dintre din materie organică regenerată și 50% din substanțe nutritive minerale regenerate, cum ar fi struvitul sau sulfatul de amoniu — amestecul exact poate fi selectat individual pentru fiecare fermier. Astfel de granule organice nu permit fertilizarea excesivă și sînt eficiente".

Testele agricole privind modul în care funcționează produsul granular în comparație cu îngrășămintele convenționale și dacă există vreo diferență vizibilă în randament, vor fi rezumate în decembrie a acestui an, iar lansarea liniei comerciale este programată pentru anul viitor".

1
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?