COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum deosebim gripa sezonieră de coronavirus

Gripa este o boală infecțioasă, acută, epidemică, caracterizată prin simptome respiratorii (tuse seacă, secreții nazale, dureri în gît, uneori respirație greoaie) și generale (febră, oboseală, dureri musculare).

Se deosebește de răcelile banale prin faptul că se dezvoltă rapid și brutal, afectează căile respiratorii superioare, iar evoluția se poate complica cu pneumonie, infecții ale sinusurilor sau poate agrava boala de bază în cazul pacienților cronici. Se transmite de la om la om, pe cale aerogenă, prin picăturile lui Flügge de la o persoană infectată și poate fi cauzată de diverse tipuri de virusuri gripale (A, B și C). În fiecare an afectează de la 5 la 15% din populație. Vaccinarea anuală este măsura de prevenire cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere, transmite tabuhighlife.ro.

COVID-19 este o boală infecțioasă contagioasă, extrem de virulentă, declanșată de noul coronavirus SARS-Cov-2 și transmisă prin picăturile lui Flügge de la persoanele infectate sau prin atingerea feței/ nasului/ ochilor cu propriile mîini contaminate. Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sînt febra, oboseala şi tusea uscată, însă unii pacienţi ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală, dureri în gît, lipsa gustului și mirosului sau diaree. Aproximativ 85 % din cei infectați se recuperează fără a avea nevoie de tratament special.

Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului „Victor Babes” din Timișoara spune că din păcate, cele două infecții nu se pot diferenția. Medicul a explicat că simptomatologia este extrem de similară și că este foarte dificil de diferențiat. În plus, adaugă specialistul, simptomele gripei s-au modificat în ultimii ani, mulți oameni nu mai dezvoltă forma tipică. Totuși, ar exista un indiciu.

„Mare parte din simptomatologia care apare în gripă apare și în COVID-19. Dacă vorbim de formele tipice, există mici diferențe, doar că, de cele mai multe ori, pacienții nu prezintă forma tipică, au o simptomatologie variată. Dacă la început se știa foarte clar la gripă, febra, ochi roșii, tuse seacă inițial, care apoi devine productivă, dureri de mușchi și de oase, în ultimul timp au apărut și simptomatologii digestive, predomină și durerea de cap. COVID-19 merge pe aceeași simptomatologie. Un singur lucru nu am întîlnit pînă acum nici la gripă, nici la alte infecții, pierderea gustului și a mirosului. Dacă se pierd gustul și mirosul, foarte probabil este COVID-19”, explică medicul Virgil Musta, potrivit ziare.com.


Pe de altă parte, spune specialistul, doar un test poate face 100% diferența, iar aceste cazuri pot fi prevenite doar prin vaccinul gripal.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load