Continentul african se rupe în două, pe mii de kilometri au apărut fisuri

14 mar. 21:36   Diverse
2447 0

Continentul african se rupe încet, dar sigur. Procesul este extrem de lent și de lungă durată. Cercetătorii spun că ar putea dura între 5 și 10 milioane de ani pînă cînd Africa de Est să se rupă de restul continentului, iar între cele două suprafețe de uscat să apară un nou ocean, scrie IFL Science.

Procesul este asociat cu Sistemul de Rift din Africa de Est (EARS), una dintre cele mai mari rupturi din lume, care se întinde pe mii de kilometri și traversează mai multe țări din Africa: Etiopia, Kenya, Republica Democrată Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambic. Harta Africii de Est care arată unii dintre vulcanii activi din punct de vedere istoric (triunghiuri roșii), precum și cele două părți ale plăcii africane (nubiană și somaliană) care se despart de-a lungul zonei Rift-ului Africii de Est.

De altfel, încă din 2004, geologii spuneau că placa africană se va împărți în două: placa somaleană - mai mică și placa nubiană - mai mare, care se vor îndepărta una de alta într-un ritm foarte lent, de doar cîțiva milimetri pe an. În 2018, o informație privind apariția unei fisuri în Kenya a devenit virală. Mulți au susținut că aceasta era dovada că Africa se rupe în două.

Deși informația poate fi legată de EARS, este puțin probabil ca aceasta să fie dovada marii rupturi a Africii, fiind mai degrabă doar o formă a activității de rifting a văii. EARS se află în acest proces de aproximativ 25 de milioane de ani în urmă, iar crăpătura din Kenya a fost o dovadă indirectă a ceea ce se întîmplă pe continent.

Cu toate acestea, în 5 - 10 milioane de ani, schimbările în EARS ar putea duce la o lume diferită drastic. În acest interval de timp, este posibil să apară un nou ocean între cele două plăci de continent. Oricît de ciudat ar părea, suprafața Pămîntului este într-o mișcare constantă, extrem de lentă.


Apariția lumii, așa cum o cunoaștem este relativ nouă, mai scrie IFL Science. Pămîntul și oceanele pe care le vedem astăzi sunt rezultatul mișcării timp de milioane de ani a plăcilor tectonice care se unesc ca un puzzle.

Ne putem gîndi doar la despărțirea pe care Pămîntul a văzut-o acum aproximativ 138 de milioane de ani, cînd America de Sud și Africa s-au împărțit.

Dacă ne uităm la coasta de vest a Africii și la coasta de est a Americii de Sud, vom observa că se potrivesc ca două piese de puzzle, evidențiind modul în care aceste continente au fost odată unite.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий