COVID-19 în MOLDOVA

Condimentul pe care trebuie să îl pui în orice mîncare

Condimentul pe care trebuie să îl pui în orice mîncare

Originar din India şi Sri Lanka, cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, preţul lui fiind depăşit doar de şofran şi vanilie.

Îşi datorează aroma deosebită, dul­ceag-pi­cantă, unui ulei eteric, compus din peste 120 de sub­stanţe. Cardamomul este foarte folosit în medi­cina ayurve­dică, fiind eficient în tratarea ulcerelor bu­cale, a problemelor digestive, chiar şi a depresiei. Merită să aruncaţi un praf de cardamom în oala cu bucate, nu doar pentru aroma sa, dar şi pentru a vă păstra sănătatea.

Iată cîteva recomandări:


Digestie - Ca şi ghimbirul, din a cărui familie face parte, cardamomul combate multe pro­­bleme di­gestive. Folosiţi-l pen­tru a combate greaţa, acidi­ta­tea, ba­lonarea, arsurile de sto­mac, lip­sa apetitului sau consti­paţia. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.

Detoxifiere - Consumat re­gulat, cardamomul ajută corpul să elimine toxinele prin rinichi.

Diuretic - Motivul pentru care cardamomul este un detoxifiant atît de bun este acţiunea sa diuretică. Curăţă tractul urinar, vezica, rinichii, eliminînd toxi­nele, apa în exces şi combătînd infecţiile.

Depresie - Calităţile de antidepresiv ale carda­momului nu au fost încă studiate, dar medicina ayur­ve­dică foloseşte ceaiul de cardamom pentru combaterea depresiilor. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.

Halenă - Pentru că are o ac­ţiune antibiotică îm­potriva bacteriilor dăunătoare, îndepărtează mirosul gurii (inclusiv pe cel de usturoi) cît ai bate din palme. Se mestecă încet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune un vîrf de cuţit de cardamom măcinat în cafea, aşa cum se obişnuieşte în ţările arabe.

Intoxicaţii - Se recomandă consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 seminţe întregi de cardamom.

Răceală - Cardamomul este foarte eficient şi în tratarea răcelilor, a tusei şi a bronşitei, mai ales cînd acestea sînt însoţite de frisoane. Se iau 4 g de car­da­mom, 2 g ghimbir şi 2 g boia iute (toate măcinate fin), se amestecă cu 4 linguriţe de miere şi se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împărţită în 3 porţii, cu 15 minute înainte de masă.

Cancer - Studii efectuate pe animale la Institutul Cancerului din India arată că acest condiment inhibă creşterea şi chiar distruge celulele canceroase.

Hipertensiune - Administrarea de 3 g de cardamom pe zi, timp de 12 săptămîni, poate reduce sem­nificativ tensiunea arterială.

Previne formarea cheagurilor de sînge - Cardamomul împiedică agregarea plachetară, prevenind astfel formarea periculoaselor cheaguri de sînge şi a blocajelor arteriale.

Antioxidant - Multe dintre vitaminele, fitonu­trienţii şi uleiurile esenţiale din cardamom acţionează ca antioxidanţi, elimi­nînd radicalii liberi şi întîrziind îmbătrînirea celulară.

Antibacterian - Uleiul esenţial din seminţele de cardamom inhibă dezvoltarea virusurilor, bacteriilor şi a ciupercilor.

Antiinflamator - La fel ca ghimbirul şi curcu­ma, rudele sale, cardamomul are proprietăţi antiinflamatorii prin care reduce durerea şi umflăturile, în special la nivelul mucoaselor gurii şi ale gîtului.

Sughiţ - Cardamomul este un anti-spasmodic care vă ajută să scăpaţi repede de sughiţ. Mestecaţi 2-3 seminţe de cardamom.

Afrodisiac - Medicina populară indiană foloseş­te cardamomul ca un puternic afrodisiac, care ajută în disfuncţiile erectile.

Doza uzuală de cardamom este de 1,5 g pe zi.

Ceaiul de cardamom se prepară astfel: o lin­guriţă de seminţe de cardamom proaspăt zdrobit se infuzează într-o cană de apă clocotită timp de 10-15 minute.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load