COVID-19 în MOLDOVA

7 lucruri pe care saliva le poate dezvălui despre sănătatea organismului tău

7 lucruri pe care saliva le poate dezvălui despre sănătatea organismului tău

Ştiai că organismul nostru produce zilnic peste 1,5 litri de salivă?

Pare scîrbos, dar saliva joacă un rol vital petnru sănătatea noastră. În primul rînd, este un dezinfectant natural pentru cavitatea orală, ajutînd astfel la menţinerea sănătăţii gingiilor şi prevenind apariţia cariilor. Apoi, saliva are rolul de a „spăla” resturile de mîncare, asigurîndu-ne o respiraţie cît mai proaspătă.

Dacă saliva ta este prea abundentă sau vîscoasă din cale-afară, ar fi cazul să îţi pui cîteva semne de întrebare. Iată ce ţi-ar putea transmite saliva despre starea de sănătate!


Dacă e prea puţină

Atunci cînd gura ta este mai mereu uscată şi simţi că nu mai ai salivă, e foarte posibil ca de vină să fie anumite medicamente pe care le iei.

„Antihistaminicele pot avea acest efect neplăcut”, spune Kimberly Harms, reprezentant al Asociaţiei Americane de Stomatologie.

De asemenea, producţia de salivă are tendinţa să se reducă pe măsură ce îmbătrînim, mai ales pentru că bolile apărute presupun şi administrarea de tot felul de medicamente.

Saliva e albicioasă şi vîscoasă

Astfel de semne pot indica o infecţie cu Candida la nivelul cavităţii orale. Este mai frecventă în rîndul persoanelor care suferă de diabet, deoarece nivelul zahărului este aproape tot timpul la limita superioară. De asemenea, simptomele pot fi date şi de deshidratare.

Testele de salivă, o alternativă la cele de sînge

Aşa cum ochii pot dezvălui multe despre starea noastră de sănătate, şi saliva poate indica diverse boli de care suferim, de la diabet pînă la cancer. Totodată, un test de salivă poate depista nivelul de hormoni din organism, în special pe cel de melatonină. Astfel, medicii pot depista diverse dereglări ale ritmului circadian, pentru care pot face recomandări specifice, în scopul ameliorării tulburărilor de somn sau a obiceiurilor alimentare.

Este prea acidă

Gura preferă un pH neutru, cu o valoare cît mai apropiată de 7, iar consumul de alimente bogate în arginină, cum sînt cele de origine animală, poate reduce semnificativ aciditatea la nivelul cavităţii orale. Aciditatea crescută duce la înmulţirea bacteriilor şi la apariţia cariilor, dar şi a eroziunii dentare.

Este prea abundentă

Dacă salivezi prea mult, e foarte posibil să fii... însărcinată. Cercetările arată că gravidele, ca urmare a schimbărilor hormonale sau a greţurilor matinale, au tendinţa să secrete mai multă salivă.

Este amară sau acră

Saliva care prezintă aceste caracteristici poate fi un indiciu că suferi de reflux gastroesofagian. Această afecţiune presupune deplasarea acidului din stomac spre gît, cu simptome precum arsuri, gust amar sau acru. De asemenea, respiraţia neplăcută şi senzaţia de greaţă sînt simptome specifice refluxului gastroesofagian. Renunţarea la alimentele grase şi picante şi pierderea în greutate sînt principalele metode prin care poţi ameliora astfel de manifestări.

Este lipicioasă

Saliva lipicioasă poate semnala faptul că respiri mai mult pe gură. Poţi observa cel mai bine asta dimineaţa, cînd te trezeşti: limba este lipicioasă şi respiraţia este neplăcută. Aerul inhalat reduce umezeala la nivelul cavităţii orale şi astfel saliva devine lipicioasă. Este important să te hidratezi, inclusiv în timpul nopţii, şi să respiri cît mai mult pe nas. Dacă îţi este dificil să faci asta, e posibil să suferi de sindromul de apnee în somn, o disfuncţie care afectează respiraţia în timp ce dormi, în care ai tendinţa de a respira pe gură, nu pe nas.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load