Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1666

Vor fi afectați locuitorii capitalei de scăderea nivelului apei în Nistru? Precizările "Apă-Canal"

12 iul. 2022,, 16:32   Capitala
2305 0

Din cauza secetei înregistrate în ultima perioadă, nivelul apei în rîurile Nistru şi Prut scade.

Mai mult, în contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat de extindere a Codului portocaliu, administrația S.A. ,, Apă-Canal Chișinău” a solicitat antreprenorilor, cît şi locuitorilor mun. Chișinău, să consume raţional apa, doar în scopuri menajere.

Cu toate acestea, specialiștii ,"Apă-Canal Chişinău" că scăderea apei în Nistru nu va afecta consumatorii din capitală. Toți consumatorii vor fi asigurați cu servicii de apă și canalizare, precizează instituția.

Astfel, furnizorul de apă aduce la cunoștință tuturor abonaților, că Stațiile de pompare a apei, Stația de Apă Nistru, Stația de tratare a apei, dar și alte instalații din dotare activează la parametri normali. Prin urmare, toți consumatorii Operatorului sînt asigurați cu servicii de apă și canalizare de calitate 24 din 24 de ore.

Conform informaţiei de ultimă oră, nivelul apei în rîul Nistru este de 8,6 m, nivel ce permite funcţionarea Stației de pompare a apei, Nistru, de la care se alimentează Chişinăul. Întru asigurarea serviciilor de apă și canalizare fătă întrerupere, specialiștii ACC monitorizează în permanență nivelul apei în Nistru.


"Menţionăm că, zilnic, sînt distribuiţi peste 200 mii m3 de apă, iar cel mai critic nivel al apei rîului Nistru a constituit 8,1 m şi s-a înregistrat doi ani consecutiv în perioda caniculară. Tocmai de aceea, drept alternativă și întru evitarea situațiilor de criză, în anul 2021 a fost construit barajul subacvatic de la Stația de captare a apei, Nistru. De menționat, că o dată cu darea în exploatare a barajului au fost atinse scopurile în situații critice. Astfel, în perioadele secetoase se menține nivelul apei în Nistru conform proiectului. Datorită acestui baraj, nivelul apei în preajma Stației s-a majorat, fapt ce permite buna activitate a Stației de captare, Nistru", se arată într-un comunicat al Apă-Canal Chișinău.

Reamintim că, în vara anului 2008 cînd au fost inundațiile pe Nistru a fost atinsă cota maximă a nivelului apei în rîul Nistru care constituia circa 19,4 m. Chiar și așa, capitala a fost asigurată cu apă potabilă non-stop, deși Stația de Pompare de la Vadul lui Vodă activa în regim de alertă. O situație mai puțin riscantă s-a înregistrat și în vara anului 2010 cînd a fost inundată doar plaja de la Vadul lui Vodă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий