COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 931 474   INFECTAȚI 362 433(+107)   TRATAȚI 346 629      DECESE 9069(+15)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3013

Un monument al invadatorilor-ocupanți români a fost inaugurat la Chișinău (FOTO)

26 oct. 21:10   Capitala
2016 4

Astăzi, la Chișinău, cu onoruri militare și o orchestră militară, a fost inaugurat izvorul restaurat al generalului P.Ion - unul dintre atracțiile capitalei, pierdute înainte de război, situat pe teritoriul parcului modern Valea Morilor.

Dar, în același timp, pe placa comemorativă există o inscripție: "80 de ani de la eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către trupele române". Reiese că acesta este un monument al soldaților armatei române care au luptat de partea Germaniei Naziste, și a fost instalat în cinstea invaziei ocupanților fasciști româno-germani pe teritoriul URSS în 1941.

Președintele Comitetului Național de Coordonare "Victoria", Alexei Petrovici, a rămas indignat de această falsificarea obraznică și nerușinată.

Totul constă în faptul că inițial monumentul de pe acest teritoriu a fost instalat în 1937 – cu ocazia a 20 de ani de la luptele de la Mărăști și Mărășești, unde în timpul Primului Război Mondial au luptat împreună armata rusă și cea română.

"Ce consiliu artistic a ratat acest lucru? Cine a dat permisiunea pentru o astfel de inscripție? Și cel mai important lucru: general român P.Ion a construit cișmeaua în cinstea fraternității armatelor ruse și române în timpul Primului Război Mondial. Falsificatorii moderni au restaurat izvorul în cinstea complicilor nazismului care au venit pe pămîntul sovietic ca ocupanți! Cred că consiliul local și personal primarul orașului ar trebui să solicite înlocuirea acestei plăci comemorative ofensatoare și incorecte din punct de vedere istoric", a scris Alexei Petrovici.


Fotografiile au fost distribuite pe Telegram și în mass-media, dar deocamdată nu a urmat nicio reacție din partea oficialilor.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X