COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 929 781   INFECTAȚI 361 828(+712)   TRATAȚI 345 226      DECESE 9022(+37)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3013

Situație gravă în spitalele din capitală: ”Toate resursele umane din spitale sunt epuizate”

21 oct. 12:29   Capitala
1600 0

Situația epidemiologică din Capitală devine tot mai alarmantă, iar experții au prognoze negre pentru viitorul apropiat. Despre acest lucru a declarat șeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău Boris Gîlca, în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău.

„sîntem într-o situație dramatică. Toate spitalele din Chișinău sînt mobilizate ca spitale strategice de COVID-19. Săptămîna trecută a fost una neagră și vedem o creștere a numărului de decese. Se adeverește faptul că acest val este cel mai contagios și mai ușor se infectează persoanele nevaccinate”, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Mai mult, Boris Gîlca a declarat că din partea Ministerului Sănătății nu sînt informații despre confirmare tulpinei Delta în țară.

„Înțelegem că nu avem posibilitatea de depistare a tulpinei Delta, iar Moldova efectuează aceste teste la un laborator din Germania. La ziua de astăzi avem mobilizate 1600 de paturi în toate spitalele pentru adulți și pentru copii. Avem dificultate cu paturile staționar pentru pacienții de COVID-19”.

De asemenea, se atestă o situație complicată și în legătură cu paturile de la terapie intensivă.


„Numărul cu paturi de la terapie intensivă a fost mărit de patru ori. Avem 79 de paturi pentru terapie intensivă și toate sînt ocupate. Totodată, avem pacienți care necesită tratare, însă nu au locuri”.

Responsabilul a mai declarat că în perioada octombrie-noiembrie se vor extinde cazurile grave de infectare cu COVID-19, însă este nevoie de medici și asistenți medicali.

„Toate resursele umane din spitale sînt epuizate. Este nevoie de asistente medicale și medici. Sunntem într-o provocare cu resursele umane în spitalele din Chișinău. Medicii lucrează cîte 2-3 ture la rînd pentru a salva viețile umane. Anticipăm o criză în acordarea asistenței medicale”.

Boris Gîlca a menționat că unica soluție rămîne în continuare vaccinarea intensivă a populației.

„Am sperat că luna octombrie va fi luna culminantă a pandemiei. Experții spun că urmează un colaps pentru sistemul de sănătate din municipiu. Unica soluție rămîne vaccinarea populației. Și avem exemplele mai multor țări. În Chișinău se atestă cea mai mare rată de vaccinare din țară, 36%”.

Realitatea.md amintește că municipiul Chișinău se află în Cod Roșu de alermă epidemiologică, iar ieri au fost înregistrate peste 2000 de cazuri de infectare cu COVID-19.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X