Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Scandal la tîrgul de produse autohtone din capitală

18 iun. 2023,, 09:45   Capitala
5226 0

Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la tîrg. În loc să-și vîndă produsele și să facă ceva bani, zeci de producători și comercianți s-au pomenit în centrul unui scandal.

Conflictul s-a iscat la tîrgul agricol de sezon din strada Cuza Vodă din capitală, unde au venit să-și vîndă produsele peste 50 de producători locali, dar și pensionari din suburbiile municipiului Chișinău. Totul s-a întîmplat după ce administrația unui magazin din preajmă a chemat poliția, pentru a alunga oamenii, motivînd că aceștia și-ar fi expus marfa spre vînzare pe terenul privat. De altă parte, oamenii spun că vînd la acest tîrg de ani buni.

După ce și-au expus marfa spre vînzare, comercianții s-au pomenit cu poliția alături. Chemați la fața locului, oamenii legii au început să verifice, dacă producătorii dețin acte permisive.

Mulți producători nu aveau niciun act. În chimb, ei s-au plîns că au muncit toată săptămîna și nu au avut timp să vină în capitală, ca să ia autorizație de la pretură.

„Am strîns și noi oleacă de cireașă, oleacă de ceapă, ce avem, mărar, pătrunjel și vin bogătașii și alungă țăranul acesta, nu-i dă voie să vîndă de trei copeici.”


„Sunt de acasă, am vreo doi copăcei și îmi fac și eu de pîine și altceva ce să vă spun la vîrsta mea, din 1945 sînt.”

„Păi cu vreo doua cireșe cum eu le am din copac, îmi trebuie acte? Ce acte îmi trebuie cu o căldărușă de cireșe?”

„De la mine din harman e toată, aduc brînză, ouă, buruiene. Ne alungă, ce să facem? Nu avem încotro.”

Reprezentantul magazinului în preajma căruia pretura a decis să amplaseze tîrgul spune, însă că trotuarul i-ar aparține și că producatorii nu au dreptul să vîndă aici. Potrivit lui, pretura nu ar fi specificat clar, unde oamenii își pot comercializa producția.

„Pretura a dat doar o parte din document. Locul de amplasare nu e indicat. El poate să fie aici, dar poate fi cu 100 de metri mai sus, sau la colțul cela și cu 100 de metri mai sus. Locul acesta este iată incinta magazinului este pînă aici”, a explicat reprezentantul magazinului, Aureliu Purcel.

Polițiștii n-au fost de acord cu el, iar după verificarea actelor au declarat că adresa indicată de pretură coincide cu cea afișată pe clădirea din preajmă.

La rîndul lor, cumpărătorii susțin că abia așteptau inaugurarea tîrgului agricol de sezon.

„Oamenii care vin să vîndă aici ei vin din satul Băcioi, Străisteni și Brăila. Fac vreo 5 km, noi îi cunoaștem practic de-o viață”. „Iaca nu dă voie. O venit așa de departe femeia și nu-i dă voie să vîndă. Nu știu cum, nu-i frumos.”

Solicitat pentru un comentariu, pretorul sectorului Botanica susține ca producatorii pot să-și vîndă marfa aici doar în baza actelor permisive, iar pentru acest tîrg, au fost eliberate doar 5 permise. Mai mult, pretorul susține că tîrgul nu poate fi amplasat pe porțiunea de trotuar din fața agentului economic.

„Dumnealui nu vrea ca pe terenul lui privat să fie amplasata bunicuța de 84 de ani. Femeile care vînd, cum ați spus dvs, pătrunjel, este comerț ilicit. Ele nu au documente oficiale ca să vîndă, orice agent economic are dreptul să vină la pretura să depună cerere pentru a comercializa producția proprie. Noi dăm la mînă o autorizație”, a explicat Diana Guba, pretorul sectorului Botanica.

Conform prevederilor Legii nr. 231 cu privire la comerțul interior, activitățile de comerț desfășurate în teritoriu sînt administrate și coordonate de autoritățile administrației publice locale. Aceeași lege stipulează că producătorii locali pot să-și realizeze marfa în piețele agroalimentare și cele mixte doar în baza declarației de producător.

0
0
0
3
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?