X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1669

„Persoană interesată din start”. Reacția lui Haret la numirea noului director al teatrului

4 oct. 2022,, 16:45 (reactualizat 4 oct. 2022,, 18:56)   Capitala
4055 1

„Persoană interesată din start” – astfel a reacționat Constantin Haret la noutatea de la Ministerului Culturii despre cine a fost numit director interimar al teatrului A.P. Cehov. Despre aceasta el a relatat portalului Noi.md.

Potrivit lui Haret, Ministerul Culturii era obligat să nominalizeze pentru această funcție o persoană neinteresată care nu are nicio legătură cu el. Cu toate acestea, persoana desemnată, Fiodor Gladii, este un jurist care se prezintă în instanță împotriva lui Constantin Haret:

„Au prezentat un nou director, o persoană de la minister, un jurist, din cîte am înțeles, nu a avut niciodată vreo legătură cu teatrul. Dar cel mai interesant este că ministrul Culturii a spus că au decis să numească o persoana neutra, și anume de la minister, care m-ar trata într-o manieră neutră. Dar din păcate nici nu știu cum să spun asta, i-am spus ministrului – contest în instanță mustrarea aspră care mi-a fost aplicată de către ministru, iar persoana care a fost numită director a reprezentat Ministerul Culturii, adică această persoană a fost inițial interesată de partea ministerului, ei bine, pentru că ne judecăm.

Să vedem. Deocamdată, ministrul a spus că a fost numit doar pentru două luni, a vorbit despre reformă, despre conflictul intern, despre care, în principiu, nu știam că există. În 2019, au scris în toate instanțele posibile aceste 6 persoane, apoi a avut loc o inspecție, șase organe de control, inclusiv cele de la Ministerul Culturii, cu rezultatele cărora ministrul Culturii nu a făcut cunoștință. Ei au spus că vor trimite acum un audit pentru a verifica situația în teatrul nostru. Încă o dată, ministrul a spus că ar trebui să numească un nou director artistic, pentru că directorul artistic pleacă într-o lună, ascultînd părerea majorității, deși nu a ascultat părerea majorității care a ieșit în piață, și nu a răspuns la scrisoare. Vă reamintesc că sînt 86 de persoane din 105 care au semnat o scrisoare de susținere a conducerii și cum puteți asculta opinia majorității dacă în lege, articolul 19, dacă nu mă înșel, punctul i, scrie că directorul artistic este numit prin concurs, și anume despre directorul artistic a spus că va fi numit fără concurs. În general, așa niște chestii aberante au loc. Din ce în ce mai multe întrebări. Și în capul meu, deocamdată, elementele acestui puzzle nu se adună. Sînt tot mai multe întrebări și nu există răspunsuri în țara noastră și în teatru”, spune Constantin Haret.


El a povestit, de asemenea, cum a reacționat echipa teatrului, care s-a opus concedierii sale, la această veste:

Echipa sînt toți oameni educați, toți inteligenți. Reacția a fost normală. Ei bine, a fost numită o persoană, pînă la urmă, sîntem cetățeni care respectă legea, încercăm să respectăm legea. Este ciudat că vocea oamenilor nu ne aude de sus, dar toți am ascultat inteligent, am pus întrebări, am încercat din nou constructiv, dar nu a fost să fie...”

Reamintim că, pe 25 septembrie, în scuarul de lîngă Teatrul Rus A.P. Cehov a fost organizat un protest în sprijinul lui Constantin Haret. De asemenea, acțiunea de protest a continuat pe 26 septembrie în apropierea clădirii Ministerului Culturii. Întregul colectiv al Teatrului Dramatic a venit la miting, adresînd ministrul Culturii Sergiu Prodan întrebări despre situația din jurul teatrului.

La rîndul său, ministrul Culturii a făcut următoarele declarații:

„Afirm cu toată responsabilitatea că nimeni nu urmărește să închidă Teatrul A.P. Cehov!

La fel ca toate celelalte instituții de teatru și concert, acest teatru va continua să funcționeze și să se dezvolte cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova și condus de un regizor care va ocupa această funcție asumat, după cîștigarea concursului, conform prevederilor legale”, a adăugat Sergiu Prodan.

Menționăm, de asemenea, că președintele Consiliului de Administrație al Asociației Teatrului Dramatic Rus de Stat din Tbilisi A.S. Griboedova și vicepreședintele Asociației, directorul general al Teatrului-Festival „Casa Baltică” au trimis un apel scris către Sergiu Prodan în sprijinul lui Constantin Haret.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий