Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expoziția de pictură și grafică a studenților arhitecți „Chișinăul de altădată”, găzduită de Parlament

13 oct. 2022,, 15:34   Capitala
2573 0

Arhitectura capitalei, văzută de studenții arhitecți, este prezentată într-o expoziție de pictură și grafică, găzduită în aceste zile de Parlamentul Republicii Moldova.

Colecția de pictură și grafică cu genericul „Chișinăul de altădată” reflectă, într-o manieră originală, trecutul, prezentul și viitorul în arhitectura capitalei. Picturile ilustrează mai multe edificii istorice din capitală, devenite simboluri pentru Republica Moldova. În același timp, lucrările reflectă și limbajul vizual al clădirilor ce fac parte din patrimoniul cultural al țării: Circul, Vila urbană a lui Vladimir Herța, clădirea fostului azil pentru bătrîni, fondat de principesa Eufrosinia Viazemskaia, biserica „Acoperămîntul Maicii Domnului”, Catedrala Mitropolitană, Teatrul Național „M. Eminescu”, Sala cu Orgă, diverse muzee.

Cele 22 de lucrări sînt realizate de un grup de studenți din anul III de la Facultatea Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei, ghidați de profesoara Mariana Hadji-Bandalac. Este vorba de Mihai Para, Eugeniu Chechirlan, Nicoleta Bogos, Daniel Feldman-Pîrlog, Loredan Ninicu, Patrisia Răzmeriță, Valeria Civirjic, Anastasia Creciun, Irină Bădălean, Elena Vladimirov, Elena Ivanceva, Mihaela Diaciuc și Bianca Bandalac. Pînă în prezent, facultatea respectivă a pregătit peste 10 mii de specialişti în domeniu.

„Patrimoniul arhitectural cultural al țării reprezintă o sursă ideală de inspirație pentru studenții arhitecți ai UTM, formîndu-le viziuni clare despre istoria și cultura neamului nostru. Lucrările, executate în cadrul orelor la disciplina Studiul Formei, au fost realizate în diverse tehnici – acuarelă, pastel, sanghită, cărbune, tuș, rapidograf, creion simplu, tehnică mixtă – în decurs de 5-6 săptămîni. În urma activităților practice, studenții, examinînd frumosul arhitectural, au găsit corelații individuale de reprezentare grafică și compozițională, conturînd caracterul artistic al lucrării. Limbajul vizual al acestor creații ne transmite importanța conservării stilului arhitectural și păstrării unei continuități a Chișinăului de altădată”, a spus profesoara Mariana Hadji-Bandalac.

Prezent la expoziție, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că evenimentul este o ocazie în plus de a-i promova, motiva și încuraja pe tinerii talentați. „M-au impresionat lucrările executate în creion simplu, unde fiecare detaliu contează, iar autorul trebuie să dea dovadă de mare răbdare și meticulozitate. Acești studenți extraordinari m-au ajutat să redescopăr unele clădiri din capitală, clădiri de epocă, care prezintă arhitectura veche, tezaurul nostru, iar, în goana pentru dezvoltare, din păcate riscăm să pierdem unele capodopere”, a afirmat șeful legislativului.


Expoziția va fi deschisă pînă la 19 octombrie și este organizată cu ocazia Hramului municipiului Chișinău, care marchează 586 de ani de la prima atestare documentară.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?