COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Chișinău: Blocurile de locuit nu sunt conectate centralizat la agentul termic

27 oct. 07:36   Capitala
3154 1

Blocurile de locuit nu mai sînt conectate centralizat la agentul termic, așa cum s-a procedat pînă în acest an. Cel puțin, asta ne-a explicat, astăzi, responsabilul de la Direcția Generală Locativ-Comunală din cadrul Primăriei, scrie tv8.md.

Din motiv că Termoelectrica nu mai este în gestiunea municipalității, clădirile locuite se conectează doar la solicitarea administratorilor. Am discutat cu mai mulți chișinăueni, care ne-au spus că nu știau despre acest lucru, dar și că întreprinderile în gestiunea cărora este blocul nu prea țin cont de interesele oamenilor.

Întreprinderea Termoelectrica, unicul furnizor de căldură din capitală, din 2016, nu mai este în gestiunea Primăriei Chișinău. Din acest motiv, încă de atunci, blocurile de locuit din oraș nu mai sînt conectate centralizat la sistemul de încălzire. Cel puțin, asta susține responsabilul de la Direcția Generală Locativ-Comunala, Vasile Efros, care mai spune că racordarea se face doar la solicitarea administrației blocului și a locatarilor.

„Asociațiile de locatari sau blocurile cu alte tipuri de administrare, în baza dispoziției pot conecta, doar înn contextul în care și locatarii solicită acest lucru. ”

Asta deși, anul trecut, conectarea la agentul termic s-a făcut, totuși, în mod centralizat, pe data de 30 octombrie. Cît despre dispoziția semnată, săptămîna trecută, de primar, Efros ne-a explicat că aceasta se referea doar la școli, grădinițe și spitale. Am discutat și cu oamenii, pentru a afla, de ce nu au solicitat pînă acum conectarea la agentul termic, la care ei ne-au spus că nu cunoșteau că pot cere ca blocul lor să fie încălzit mai devreme și așteptau să fie conectați odată cu tot orașul.


„Administratorul blocului demult nu mai merge pe la oameni cu întrebări.”

Unii orășeni, deși știau că trebuie depusă o solicitare la Termoelectrica, așteptau ca acest lucru să-l facă administratorii sau întreprinderile în gestiunea cărora se află blocul. Dar, potrivit lor, funcționarii de aici nu se prea interesează de problemele oamenilor.

„El, deocamdată, nu a mers să depună cererea. Ne-au promis pe de data de 22 octombrie să conecteze căldura, am văzut anunțul.”

„- Noi sîntem în gestiunea unui ÎMGFL, ei nu au venit să ne întrebe.

– Dumneavoastră vreți să fie pornită căldura?

– Da, fiindcă este frig. Eu mă îmbrac în haine mai groase, dar oricum nu e confortabil.”

„Cum ne descurcăm? Iată sîntem bolnavi.”

Potrivit Regulamentului, cel puțin 51 la sută dintre locatarii unui bloc trebuie vrea conectarea la încălzire, atunci cînd se scrie cererea. De exemplu, în acest an, la solicitare către cîteva blocuri a fost livrată căldură încă în luna septembrie. Există și o altă fațetă a lucrurilor. Am sunat la una din Întreprinderile Municipale de Gestionare a Fondului Locativ, pentru a afla cînd caloriferele din blocurile gestionate de aceasta vor fi calde. Doamna ingineră ne-a răspuns, însă, că există o problema la nivel de aprovizionare cu gaze naturale.

„- Nu depinde de noi. Noi tot am prezentat la Termoelectrica, dar din motiv că nu se conectează cazangeria de la Telecentru, nu ne poate conecta. Din cauza că ea este pe gaze. Ceilalți care se alimentează acum în oraș sînt cu păcură. Noi tot trăim la Telecentru și tot înghețăm.”

Am discutat și cu serviciul de presa de la Termoelectrica. Potrivit responsabililor de aici, în momentul de față este pornit încă un bloc energetic, ceea ce va permite, pînă la sfîrșitul acestei săptămîni, conectarea a încă 500 de consumatori la căldură, inclusiv pe cei din zona Telecentru. Din cauza situației de criză, Termoelectrica a trecut, începînd cu data de 15 octombrie, pe păcură. Stocul disponibil de 800 de mii de metri cubi a fost epuiat, însă, timp de trei zile. Ulterior, Guvernul a aprobat eliberarea a încă 16,5 mii de tone de păcură din rezerva de stat. Ieri, într-un comunicat Termoelectrica a anunțat că 1040 de obiecte racordate la sistemul centralizat de termoficare beneficiază de încălzire.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X