COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Avertizare pentru antreprenorii ce varsă ape uzate cu concentrații mari de poluanți

Avertizare pentru antreprenorii ce varsă ape uzate cu concentrații mari de poluanți

SA „Apă-Canal Chișinău” avertizează consumatorii, în special agenții economici, să nu deverseze ape uzate cu concentrații majorate de poluanți în sistemul public de canalizare. În caz contrar, pe lîngă amenzi, aceștia riscă să le fie suspendată furnizarea apei potabile sau recepţionarea apelor uzate, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, furnizorul menționează că, pentru a evita suspendarea contractelor, toți consumatorii cu activitate antreprenorială trebuie să revadă procesul tehnologic și să nu deverseze substanțe care depășesc concentrațiile maxim admisibile. Și aceasta deoarece, urmare a constatării faptului nominalizat, se aplică plata, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

ACC face referire la prevederile din Legea privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare care precizează că „consumatorii care au admis deversarea în reţeaua publică de canalizare a materialelor ce au provocat ieşirea, parţială sau totală, din funcţiune a sistemului de canalizare al localităţii, inclusiv a staţiilor de epurare, recuperează prejudiciul în modul stabilit de legislaţia în vigoare”.

De asemenea, agenții economici ar trebui să construiască stații de pre-epurare pentru a micșora coeficientul de poluare pe care îl aduc mediului și pentru a putea micșora sumele spre achitare, așa cum prevede legislația.

Administrația furnizorului de apă precizează că, deși monitorizează non-stop procesul tehnologic de la Stația de epurare municipiul Chișinău, periodic, prin sistemul public de canalizare la stație ajung deversări în salvă de ape uzate cu concentrații maxime de poluanți.

În scopul evitării unor situații nedorite, administrația ACC va intensifica verificările agenților economici din domeniul vinicol, prelucrării lactatelor, peștelui, cărnii, produselor alcoolice etc.

Furnizorul atenționează, că în cazul în care vor fi depistați agenți economici care deversează ape cu concentraţii majorate de poluanţi, aceştia din urmă, vor fi nevoiți să achite prejudiciul cauzat întreprinderii și mediului, iar în cazuri extreme, se va recurge chiar și la sistarea activității.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load