X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Groapa de gunoi de la Dănceni: O povară pentru mediu și localnici

13 feb. 11:45   Societate
1779 0

Una din cele aproape 1.200 de gropi pentru gunoi se află în preajma Chișinăului, la marginea satului Dănceni.

Mormanele se întind pe o rază de cîteva zeci de metri. Gunoiștea a apărut aici în 2012, iar cînd va fi lichidată, nimeni nu cunoaște.

Mirosul devine insuportabil mai ales vara, dar oamenii s-au săturat să dea semnale de alarmă și așteaptă un miracol. Lumea spune că, fără să vrea, s-a adaptat și stă mai tot timpul în casă, cu geamurile închise. Suferă toți, de la mic, la mare, transmite Jurnaltv.md.

„Această gunoiște stă cocoțată de mai bine de zece ani în satul Dănceni. Oamenii de aici spun că mormanul de deșeuri este ca un punct negru pentru localitatea lor", reporter.

Cînd afară e frig, oamenii mai uită de beleaua din preajmă, dar cînd temperaturile cresc, mirosul neplăcut al deșeurilor în putrefacție devine de-adeptul insuportabil. Problema este agravată și de vînt, care împrăștie mii de pungi în gospodăriile oamenilor. „Îți vine să-ți iei lumea în cap”, spun localnicii cu amărăciune.


Primarul satului Dănceni recunoaște existența acestei probleme și spune că încearcă pe toate căile să-i convingă pe oameni să nu mai aducă gunoaiele și poate această groapă va dispărea într-o bună zi, ca altele, care erau aici cîndva... Potrivit Victoriei Butuc-Guranda, în urmă cu aproximativ 20 de ani, în jurul Dăncenilor erau șase gropi de gunoi.

Victoria Butuc-Guranda, primarul satului Dănceni, Ialoveni: "Din păcate, gunoiștea care este la moment pe teritoriul nostru este foarte aproape de casele de locuit. Prezintă o problemă foarte mare, deci pentru cetățeni, pentru mediu. Noi chiar săptămîna aceasta am avut o discuție cu un antreprenor, pentru o concesionare serviciului, pentru a fi evacuate din localitate. Sperăm foarte mult să rezolvăm această problemă."

Primăria ar avea elaborat un plan, potrivit căruia, fiecare localnic să aibă lîngă gospodărie un tomberon, iar deșeurile să fie evacuate periodic de firmele specializate. Astfel de servicii i-ar costa pe localnic cîte 40 sau 100 de lei, cel mult, pe lună. Oamenii nu ar fi gata, deocamdată, să dea așa bani.

Gunoiștea de la Dănceni este una dintre aproape 1.180 de gropi. Majoritatea este neconformă cerințelor pentru protecția mediului, afirmă ecologiștii.

Ion Bulmaga, șef, Inspectoratul pentru Protecția Mediului: "Din datele raportate către Inspectoratul pentru Protecția Mediului, la nivel de țară avem peste 1.180 locații neconforme, unde sînt depozitate diferite categorii de deșeuri. Majoritatea din acestea sînt neconforme cerințelor pentru protecția mediului. Majoritatea reprezintă acele terenuri ale autorităților publice locale, prin care populația din zona dată fără a respecta acele rigori selectarea colectivă, predarea unor categorii de deșeuri agenților economici care colectează gunoiul în scopul reciclării acestora."

În doi ani, 2022 și 2023, au fost lichidate cinci gropi de gunoi care erau în satele Dolna, raionul Strășeni, Ciobanovca, raionul Anenii Noi, Mileștii Mici, raionul Ialoveni, la depozitul industrial Pruncu și încă una în raionul Basarabeasca.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?