X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 512

Am depășit corect și destoinic primele trei valuri ale pandemiei COVID-19. Opinie

15 noi. 2021,, 11:45   Capitala
2812 1

Spitalele din municipiul Chișinău au preluat principala povară a pacienților cu COVID și tratează circa 60% din numărul total de pacienți infectați cu COVID, inclusiv cu cele mai grave forme. Și datorită eforturilor comune a fost posibilă depășirea corectă și destoinică a primelor trei valuri ale pandemiei din țară.

Despre aceasta a declarat șeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a primăriei municipiului Chișinău, Boris Gîlca, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" canalului pe NTV-Moldova, transmite Noi.md .

El a menționat că în sistemul de sănătate din Chișinău există 17 instituții medicale, subordonate Consiliului Municipal, Primăriei municipiului Chișinău, inclusiv spitale pentru copii, asociații medicale teritoriale, centre ale medicilor de familie etc.

"Avem opt spitale municipale și toate au fost spitale strategice pentru pacienții cu COVID-19. Doar spitalele municipale, în afără de cele republicane, care de asemenea, se află în Chișinău, au preluat, în principiu, principala povară a pacienților cu COVID, iar aproximativ 60% dintre pacienții internați din întreaga țară sînt pacienți internați în spitalele din capitală. Aceasta înseamnă mai mult de 1.700 de paturi. Și în spitalele municipale sînt tratați nu numai cel mai mare număr de pacienții COVID, dar sînt și cele mai grave și mai complicate cazuri, inclusiv pacientii care vin din alte localități și regiuni ale țării", a spus Boris Gîlca.

"El a subliniat că toate spitalele din Chișinău au fost reorientate către pacienții cu COVID-19, ceea ce a permis internarea a peste 1700 de pacienți. Și, practic, chiar în apogeul acestei pandemii, toate paturile din spitalele capitalei erau ocupate, inclusiv locuri la reanimare și terapie intensivă. În același timp, de la începutul pandemiei, treptat, numai în spitalele municipale, numărul de locuri în unitățile de terapie intensivă a crescut de 4 ori.


"Am intrat în pandemie în martie 2020 nepregătiți. Nu știam, ne era frică. Toată lumea se temea. Nu aveam nici o experiență. Și ne era frică pentru că exista o mare responsabilitate pentru viață, pentru tratament, pentru tratamentul corect al pacienților, cînd nu exista un protocol al tratamentului, nu existau medicamente pentru acest tratament. În toată această perioadă - de un an și opt luni - am crescut numărul de locuri în secțiile de terapie intensivă din spitalele municipale de 4 ori. Am deschis o secție nouă. Iar a deschide o secție sau chiar un pat nou în unitatea de terapie intensivă este un efort incredibil. Costă mulți bani. Dar chiar și cu mulți bani, uneori nu aveam de unde să cumpăm echipament pentru terapie intensivă. Dar pînă la urmă am reușit să facem totul. Din fericire, am avut mijloacele necesare. Și am făcut totul cu sprijinul primarului general al municipiului Chișinău și al Consiliului Municipal", a spus șeful Direcției sănătate a municipiului Chișinău.

Potrivit acestuia, în bugetul municipal au fost prevăzute fonduri serioase pentru a sprijini lupta împotriva COVID-19 și tratamentul pacienților.

"Am obținut stabilitate financiară și solvabilitate. Am procurat mijloace de protecție și echipamentul critic necesar pentru terapie intensivă. A costat o mulțime de bani. Desigur, au ajutat foarte mult și diferiți agenți economici, întreprinderi, sectorul privat, organizații neguvernamentale, persoane fizice și locuitorii. Ei au ajutat guvernul și Primăria, precum și direct spitalele și împreună am depășit în mod corect și destoinic primele trei valuri ale pandemiei", a spus Boris Gîlca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?