X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Află semnificația denumirilor și istoria sectoarelor din Chișinău

26 ian. 2019,, 13:01   Societate
3564 0

Capitala are o poveste foarte interesantă, pe care din păcate puțini o cunosc. Vezi ce semnifică de fapt denumirile și care este istoria sectoarelor din Chișinău.

1. Sectorul Centru

Sectorul Centru a luat ființă la începutul secolului al XIX-lea pe locul unor terenuri agricole şi de pășunat. Ca unitate administrativ – teritorială în componența orașului, sectorul Centru a fost constituit în 1941 şi numit raionul Lenin.

În componența raionului Lenin se aflau sovietele sătești Botanica, Melestiu şi Schinoasa. Prin Hotărârea Comitetului Executiv al Consiliului municipal Chişinău de deputaţi ai Poporului nr. 11/77 din 25 iulie 1991, sectorului i se atribuie denumirea Centru.

2. Sectorul Botanica


Sectorul Botanica, este „cartea de vizită" a orașului, ce-şi deschide porțile pentru lumea întreagă.

Sectorul Botanica (fostul raion Sovietic) a fost format conform Ucazului nr. 1494-IX, din 23 martie 1977, al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislația a IX-a. Acest sector constituie o parte componentă a municipiului Chişinău, fiind amplasat în partea de sud-est a orașului şi având o suprafață de 158,7 km² şi o populație de circa 210 000. Densitatea populației urbane la 1 km² constituie 4 430 de persoane.

Toponimicul Botanica s-a afirmat datorită influenţei Şcolii de Horticultură, fondată la 1842. Datorită Şcolii de Horticultură a fost înființat în Basarabia primul parc dendrologic, numit pe acele timpuri „gradina engleză". Locuitorii din preajmă îi spuneau „gradina botanică" (probabil, pentru că era mai uşor de reţinut şi de pronunțat). Iată de pe ce timpuri şi de unde se trage numele fostei suburbii a Chişinăului – Botanica.

Denumirea Botanica a prins rădăcini în uzul curent al populației şi, atunci când s-a renunțat la fosta împărțire administrativ – teritorială, sectorul a primit denumirea veche, istorică – Botanica.

3. Sectorul Ciocana

Denumirea sectorului vine de la numele fostului sat Ciocana Nouă, inclus în hotarele Chişinăului abia în 1959. Până atunci localitatea fusese subordonată Primăriei din satul Visterniceni şi era cunoscută ca un cătun pe moșia Ciocanei încă din 1910.

Toponimicul moșiei Ciocana, iar mai târziu şi a satului Ciocana, se trage de la numele moșierului latifundiar moldovean Ciocan sau Ciocanu, care se presupune că ar fi trăit la hotarul secolelor XVI-XVII.

Sectorul Ciocana a fost întemeiat ca unitate administrativ-teritorială la 15 august 1985. În anul 1986, în sector se construiau zilnic, în medie, 6 apartamente.

Continuarea articolului pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?