Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum intenționează Moldova să cucerească Rusia?

15 noi. 2018,, 18:00   Societate
17045 22

Moldova nu permite jurnaliștilor și politicienilor ruși să intre în țară, Moldova interzice difuzarea știrilor și talk-showurilor rusești, Moldova cere retragerea trupelor rusești din Transnistria, prin gura unor politicieni Moldova declară că Rusia prezintă o amenințare securității naționale a statului…

Iar Rusia, ca răspuns, ia și anunță anul care vine - Anul Moldovei. Le ce-i trebuie ei, și cu ce putem noi uimi această țară mare și puternică?

Tema principală

În Federația Rusă există practica determinării unei ”teme principale”, care timp de un an va deveni esențială pentru viața țării. Asta permite atragerea atenției publice asupra celor mai importante probleme ale vieții sociale și economice a statului, îmbunătățirea relațiilor lui cu țările-partenere, asigurarea unei dezvoltări integre și armonioase a Rusiei. Determinarea ”temei” pentru noul an este o treabă de mare răspundere, și nu e de mirare că la discuții participă reprezentanții tuturor sectoarelor din sferele socială și economică.

Anunțul despre aceea, că anul 2019 va fi declarat Anul Moldovei în Rusia, a fost făcut în cadrul întîlnirii președinților celor două țări – Igor Dodon și Vladimir Putin. Pentru publicul larg a fost o decizie cam neașteptată.


Însă, din cele relatate pentru Noi.md de consilierul prezidențial Corneliu Popovici, părțile s-au pregătit din timp pentru aceasta.

- Am început deja să elaborăm conceptul reieșind din experiența pe care o are în sfera dată Moldova, țările CSI și alte țări din lume. În prezent finalizăm studierea acestei experiențe, identificăm cele mai interesante proiecte care vor sta la baza planului pentru Moldova.

Trebuie să ținem cont și de faptul că fără participarea guvernului va fi complicat să realizăm acest proiect. S-a vorbit și despre realizarea programului Anul lui Ștefan Cel Mare. Noi l-am realizat cu forțe proprii și asta în situația în care guvernul nu doar sabota, ci crea chiar probleme în calea lui. De aceea noi vom examina posibilitățile reieșind din experiența dată. Dar sperăm că după alegerile din februarie lucrurile se vor schimba.

Nu este un proiect de orientare politică, el nu pornește de la interesele unei anumite forțe politice, - el are ca scop dezvoltarea continuă a relațiilor moldo-ruse, cum ar fi, spre exemplu, colaborarea dintre state. Pentru noi este important acest program, dat fiind că în Rusia se află mai bine de jumătate de milion de cetățeni moldoveni, și ei trebuie să nu-și uite rădăcinile și să se afle în paradigma culturii noastre. Anul Moldovei în Rusia, sperăm noi, va contribui la păstrarea tradițiilor noastre, în special în domeniul culturii. Dar există numeroase proiecte interesante și în alte domenii – colaborarea economică, socială, umanitară etc.

Așa că după februarie acest proiect va fi implementat de un alt guvern sau în alte condiții, dar în tot cazul –va fi implementat, deoarece este în interesul nostru, dar și al Federației Ruse.

Pasul mult așteptat

Despre aceea cum este țara noastră privită în Rusia și la ce bun în trebuie acesteia să declare Anul Moldovei a vorbit pentru Noi.md Valentin Rîbițchii - șeful Centrului rus de știință și cultură în Republica Moldova în perioada anilor 2010-2015.

- Pentru început aspectul senzual. În Rusia, Moldova sovietică era privită nu ca o republică-soră, dar ca o republică-surioară. Poate pentru că, comparativ cu Rusia, era miniaturală, și unde mai pui – caldă. Luminoasă, capabilă să aducă - prin minunatele sale cîntece, vinul bun,legumele și fructele dulci, care se topeau în gură, - senzația de bucurie, satisfacție estetică și culinară. Iar un frate mai mare nu va permite nimănui să-i obijduiască surioara, și mereu va găsi pentru ea ceva bun. Moldova primea de la Moscova bunuri și resurse mult mai multe ca propria contribuție în pușculița unională, și înflorea. Am putea vorbi despre complexul fratelui mai mare, care nominal devenise responsabil pentru familie după ce a dispărut ”tata” (URSS), gata să ajute și să apere de orice răuvoitori surioara ajunsă de sine stătătoare, dar încă lipsită de experiență. Mai ales că el deja își luase un păcat pe suflet, lăsase rudele de izbeliște – trăiți, cum știți! Alți frați și surori au încercat să trăiască cu mintea celor care erau interesați să fie dușmănie în familie, pentru ca robindu-i pe cei mai mici să-l rănească pe fratele mai mare.

Iată că a venit timpul să adunăm pietrele, mai ales pe cele care au căzut nu prea departe și încă nu au prins rădăcini în pămînt străin. Moldova face parte din această categorie. Ea încă mai are posibilitatea să activizeze ajutorul din contul concetățenilor și a puternicei internaționale rusofone, a numeroasei armate de muncitori care își obțin mijloacele de trai în Rusia, și a îndoielnicelor perspective europene. Lozinca ”Rusia nu-i părăsește pe ai săi” va avea acum conținut. Pentru a o realiza pe deplin în condițiile puternicei opoziții occidentale, trebuie să ajutăm suporterilor noștri, inclusiv simpatizanților din cercurile politice, pe bune și legal. Apropiatele alegeri parlamentare – iată un catalizator puternic de activare și ajutor economic (deocamdată punctual) și umanitar – declararea Anului Moldovei în Rusia și a Anului Rusiei în Moldova. Pentru mine este un pas mult așteptat. Îl salut cu bucurie!

Cum anume vom crea?

Periodic în diverse țări (Rusia, Belarus, Israel) se organizează Zilele culturii moldovenești, însă Anul Moldovei deocamdată nu a avut loc nici într-o țară. Așa că ”Rusia sub semnul Moldovei” va deveni un precedent. Prin ce am putea noi fi interesanți pentru Rusia? Am vrea să avem parte nu de niște simple evenimente de rutină, ”de ochii lumii”, ci de ceva memorabil, creativ, care ne-ar permite să ne manifestăm toate atuurile. Noi.md a rugat reprezentanții diferitor sfere să cugete la această temă. Sperăm că ideile lor le vor fi de folos organizatorilor viitoarelor evenimente.

Producătorul Natalia Anisimova, autor al proiectelor TV «Pușkin-2015», «Trecerea», «Istoria Moldovei» și «Ștefan», a propus un plan de acțiuni care, traduse în viață, la sigur vor face Anul Moldovei în Rusia interesant șu spectaculos.

- Unu: săptămîna modei moldovenești la Moscova. De la costumul național la lucrările designerilor noștri. Așa, ca acestea să poată fi palpate, probate, cumpărate! Și o expoziție a covoarelor moldovenești, care-s foarte căutate și populare azi. Doi: ar fi bine și interesant să organizăm un tur de presă pentru jurnaliștii ruși pe ambele maluri ale Nistrului. Am putea realiza un vast proiect despre pămînteanul nostru, arhitectul Alexei Sciusev (la anul vor fi 70 de ani de la moartea lui), care a elaborat planurile urbanistice pentru Chișinău și Moscova: un for, un film, o vizită a arhitecților ruși în Moldova. Aș mai propune tabere de vară pentru elevii și studenții ruși, în Moldova. Excursii la Dolna, Orheiul Vechi și în Gagauzia. Cred că s-ar putea găsi o variantă bugetară optimă pentru organizarea masivă a excursiilor de week-end în Moldova. Cu participarea operatorilor turistici din cele două țări, cu zboruri preferențiale. Ei, și demonstrarea filmelor ”Istoria Moldovei” și ”Ștefan cel Mare” în diferite orașe ale Rusiei.

Și Victor Cuperșlak, directorul unei agenții de publicitate, crede că noi avem ce arăta: istoria comună - Petru I, anul 1812 etc.

- Să arătăm minunații noștri oameni, legați de Rusia prin cultură, educație, relații umane. Să arătăm afacerile moldovenești, care activează împreună cu Rusia în sfera comerțului și a tehnologiilor avansate, avem multe de acest fel.

Președinta Adunării popoarelor din Moldova Olga Goncearova crede că o variantă bună ar fi o expoziție la scară largă.

- Prin ce este interesantă Moldova? O întrebare serioasă și interesantă. Cred că cel mai bine le-ar povesti rușilor despre noi o expoziție specială, - ca cea pe care am organizat-o în a. 2000 la Hanovra («Expoziția secolului»). Este important nu doar să o organizăm, dar și să o completăm cu conținut. Moldova este interesantă pentru turism, activitate teatrală și artistică (în toate aspectele). Ei, și posibilitățile tradiționale: selecția, pedologia, vinificația, legumicultura, industria conservelor (toate, cu care trebuie să revenim pe piața rusă).

Unii experți consideră că Rusia poate descoperi Moldova și prin intermediul altor branduri, inclusiv cosmeticele exclusive, uleiurile esențiale, textilele, produsele ecologic pure, etc.

Să le spunem tinerilor despre tineri

Și Nicolae Pascaru, președintele mișcării «Voievod», crede că avem multe posibilități.

- Noi avem cu rușii același cod de cultură – am vizionat și cităm în continuare aceleași filme, ne amuză aceleași bancuri, interpretăm aceleași piese muzicale. Dar asta fac cei care au trăit în perioada sovietică, iar tineretul rus nu ne mai cunoaște la fel de bine. Și Anul Moldovei în Rusia va fi o ocazie perfectă să le povestim despre noi !

Dat fiind că după Anul Moldovei în Rusia va urma Anul Rusiei în Moldova, cred că avem nevoie și de proiecte comune. Festivaluri ale tineretului, olimpiade studențești, diferite concursuri – de estradă, sportive, literare, istorice. La noi s-au păstrat monumente istorice , din timpul războaielor ruso-turce, din Primul Război Mondial și din Marele Război pentru apărarea patriei. Ce bine ar fi să facem, în comun cu tinerii ruși, o reconstituire a renumitelor bătălii. De fapt, noi ar trebui să povestim despre noi, să prezentăm cultura noastră. Avem teatre foarte interesante. Am putea crea pelicule cinematografice moldo-ruse – documentare și chiar artistice.

Să povestim despre «ai noști» în Rusia – fiica lui Ștefan cel mare, principesa Elena Voloșanca, al cărei chip a fost denaturat în filmul ”Sofia”, demonstrat recent în Rusia, Dimitrie Cantemir și copiii lui Maria și Antioh, compozitorii Serghei Rahmaninov, un urmaș al lui Ștefan cel Mare, și Anton Rubinștein, renumitul chirurg Nicolae Sclifosofschii (Sclifos, de fapt) etc. Expoziții artistice și de artă plastică. În multe țări reprezentanții altor culturi se auto-promovează cu ajutorul bucătăriilor naționale. De ce nu am organiza în școlile din Rusia lecții de bucătărie moldovenească?

Studenta Viorela Mîndru crede că ar fi bine să fie atrase aici mai multe businessuri mici, și mai multe talente tinere.

- Trebuie să atragem atenție la proiectele tinerilor arhitecți, designeri, ingineri, care în prezent încearcă să-și facă un nume în occident, dar de ce nu am încerca să ne demonstrăm succesele în Rusia? Cu elemente ale coloritului local și accent nu pe obiecte, da pe experiența pe care acest obiect o poartă în sine - istoria și esența lui interioară. Spre exemplu, plăcintele. Nu doar să le oferim pentru degustare, da să povestim ce anume stă în spatele ritualului de preparare a lor, care este rolul lor în bucătăria națională, în viața și cultura moldovenilor, cum unesc ele generațiile de gospodine dintr-o familie, să le dăm rușilor posibilitatea să participe la prepararea lor… Nu mai vorbim despre vinurile noastre! Orice degustare poate fi transformată într-o acțiune teatrală poetică și misterioasă.

ххх

Ca să interesăm pe cineva (nu contează –Rusia, Europa sau China) – noi trebuie să fim interesanți pentru noi înșine.

Așa că apropiatul An al Moldovei în Rusia este o minunată oportunitate de a demonstra tot ce avem mai bun, să vorbim despre noi urbi et orbi, să ne privim cu alți ochi, să ne amintim și să descoperim trăsături noi și minunate.

Svetlana Derevscicova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?