Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Von der Leyen, după acordarea statutului: Moldova are multe teme de făcut

24 iun. 08:14   Politică
1682

Şeful CE şi-a exprimat opinia că reformele pe care Bruxelles le cere acestor ţări sînt „necesare nu numai pentru aderare, ci vor contribui şi la prosperitatea şi competitivitatea acestor state”.

Ucraina, ca şi Moldova şi Georgia, trebuie acum să muncească din greu şi să implementeze reforme importante pentru a merge mai departe pe calea UE. Aşa a declarat joi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferinţă de presă care a urmat primei reuniuni a summit-ului UE, la care liderii acesteia au acordat Ucrainei şi Moldovei statutul de candidat la aderarea la comunitate, transmite Adevărul.ro.

"Această decizie istorică oferă tuturor celor trei ţări o perspectivă europeană. Acesta este un moment de profundă satisfacţie. Nu ar putea exista un simbol mai mare de speranţă pentru popoarele din Ucraina, Moldova şi Georgia în aceste vremuri tulburi. Desigur, guvernele lor au acum un multe teme de făcut pentru a merge mai departe pe această cale, dar sînt încrezător că vor lucra cît mai repede şi cît mai activ posibil pentru a implementa reformele necesare”, a spus von der Leyen. Ea şi-a exprimat opinia că reformele pe care Bruxelles le cere acestor ţări „sînt necesare nu numai pentru intrare, ci vor contribui şi la prosperitatea şi competitivitatea acestor state”.

La 17 iunie, Comisia Europeană a recomandat ca summit-ul UE să acorde statut de candidat Ucrainei şi Moldovei. Următorul pas în aderarea acestor ţări la Uniunea Europeană ar trebui să fie lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE, pe care Comisia Europeană le-a condiţionat de cerinţe suplimentare. În special, trebuie să realizeze reforme judiciare, să obţină succes în lupta împotriva corupţiei şi să deoligarhizeze economia.

Summitul UE-Balcanii de Vest a avut loc înaintea summitului UE de joi la Bruxelles. Drept urmare, liderii UE nu au reuşit să cadă de acord cu privire la lansarea negocierilor de aderare nici cu Macedonia de Nord, care a primit statutul de candidat la UE în 2005, nici cu Albania, care a primit acest statut în 2014.


Premierul albanez Edi Rama, la o conferinţă de presă care a urmat întîlnirii liderilor ţărilor UE şi statelor din Balcanii de Vest, a declarat că „extinderea UE este un proces complet fraudulos”. "De îndată ce se întîmplă ceva în ţările candidate, totul intră din nou într-un cerc nou. Simt tristeţe şi dezamăgire în Uniunea Europeană. Ceva este foarte în neregulă în această casă", a spus Rama. Cu toate acestea, el a promis că Albania va adera cu siguranţă la UE, exprimîndu-şi speranţa că acest lucru se va întîmpla „în acest secol”.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав