Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Progres? Fără îndoială!

30 sep. 2019,, 12:33   Analitică
6435 3

Cel de-al doilea Forum economic moldo-rus (FEMR), desfășurat la Chișinău în perioada 20 -21 septembrie sub deviza ”Parteneriat fără frontiere”, a provocat o reacție în lanț.

Businessul moldovenesc și-a dorit întrevederi mai dese cu cel rusesc, și viceversa. Potrivit unui expert, după o perioadă îndelungată, ele s-au regăsit. Poate că lucrurile ar fi ținut în continuare de domeniul liricului, dacă nu erau rezultatele forumului. Iar ele au fost, fără îndoială, cu succes.

Pe toate fronturile

Să nu uităm că forumul în sine putea să și nu aibă loc. Dacă în Moldova nu se schimba cardinal puterea. Regimul precedent nu era interesat să dezvolte relațiile economice moldo-ruse, chiar se opunea pe toate căile. Au confirmat-o și participanții forumului, inclusiv la cel mai înalt nivel.

Apoi, înainte de deschiderea lucrărilor forumului, a avut loc un eveniment semnificativ - și-a reluat activitatea comisia interguvernamentală pentru colaborarea comercial-economică a Moldovei cu Rusia. Ca rezultat al activității ei, a fost semnat un proces-verbal care înseamnă reluarea colaborării Rusiei și Moldovei în cele mai importante ramuri: sectorul energetic, agricultura și industria alimentară, transport, sănătate, în domeniul migrației, a construcțiilor, culturii, științei și inovațiilor, în sfera relațiilor interetnice și cea a mediului ambiant.


Domeniul de aplicare a eforturilor privind colaborarea este foarte extins. De altfel, ca și planurile concrete care, potrivit participanților, urmează a fi realizate în cel mai scurt timp.

La 19 septembrie, în ajunul FEMR, președintele Igor Dodon a subliniat, în cadrul întrevederii cu Nicolai Patrușev, ministrul agriculturii FR și președinte al comisiei interguvernamentale de colaborare economică cu Moldova - că pauza în activitatea comisie a afectat dezvoltarea relațiilor comerciale dintre țările noastre.

Aproape trei ani de lipsă a dialogului economic în cadrul comisiei date înseamnă oportunități ratate, în special pentru businessul moldovenesc.

”Părțile se arată gata să activizeze colaborarea, să dialogheze. Azi a avut loc mult așteptata ședință a comisiei interguvernamentale. Cred că în cadrul ei am reușit să obținem anumite succese. Am discutat toate variantele posibile de colaborare, de la economie la sfera socială. Consider că este un progres serios în dezvoltarea relațiilor noastre reciproce”, a declarat Patrușev.

Erectul participării — un potențial de 25 miliarde dolari

Progresul în dezvoltarea relațiilor noastre, menționat de Patrușev, este și o provocare pentru mediul de afaceri. Și nu doar pentru cel din Moldova. Potrivit experților, agenții economici ruși numai în anul trecut erau gata să investească cca un miliard de dolari. Aceste posibilități le-a confirmat în cadrul forumului copreședintele comitetului organizatoric FEMR Andrei Nazarov, vice-premier interimar al Republicii Bașkortostan.

Dar pentru ca procesul să demareze în forță e nevoie de o stabilitate politică, care ar garanta protecție capitalului străin. Aici însă, pe parcursul unui deceniu aproape, Moldova a avut probleme serioase.

Iată de ce de FEMR erau legate numeroase speranțe, forumul trebuia să devină un declanșator în procesul de lansare a investițiilor rusești în economia Moldovei, reieșind din noua conjunctură politică.

Dacă s-a reușit, judecați și Dvs. Organizatorii evenimentului au menționat: capitalizarea sumară a companiilor participante la FEMR de la Chișinău a fost de 25 miliarde dolari.

Au participat peste 1,5 mii de reprezentanți ai companiilor din 13 țări (Rusia, Moldova, China, Kazahstan, Belarus, Armenia, Grecia, Germania, Slovacia, Polonia, Cehia, Ucraina, SUA). Rusia a fost reprezentată de 29 regiuni.

În cadrul Forumului au activat 11 secțiuni tematice. Rezultatul — 11 acorduri de colaborare, semnate imediat (!).

Demnitari de rang înalt, economiști, politicieni, experți internaționali, investitori importanți, businessul mic și mijlociu... Această reprezentanță valoroasă demonstrează că, în comparație cu primul forumul economic moldovenesc din 2016, numărul participanților s-a dublat. Cineva poate considera irelevantă această statistică sau invers – firească în actualele condiții politice din Moldova. Oricum, ea vorbește despre deschiderea Moldovei pentru investitori.

Și acum trei ani investitorii puteau acorda mai multă atenție Republicii Moldova, însă realitățile politice nu le permiteau să-și riște capitalurile. În condițiile precedente era de neînchipuit o platformă constructivă de acest gen.

Acum e altceva. Fără dubii, FEMR-2019 demonstrează că există o atenție sporită pentru țara noastră. Că situația din Moldova s-a schimbat, respectiv, a fost redus mult riscul pentru investițiile străine și deci – pentru posibilitățile noastre. Asta sporește șansele Moldovei.

Testul cererii

Un timp îndelungat, producătorii moldoveni au simțit lipsa cererii. Acum aceasta a apărut. Vom face oare față?

Înainte de deschiderea FEMR, în comentariul exclusiv pentru Noi.md business-ombudsmanul Tatiana Mineeva, reprezentant autorizat pentru protecția drepturilor întreprinzătorilor din or. Moscova, a subliniat că Moscova este interesată să sporească volumul achizițiilor de produse agricole și alimentare de calitate din Moldova. În special – a fructelor, legumelor, vinului. Potrivit ei, fiind un centru de activitate financiară și antreprenorială, în care activează peste 900 mii de companii și întreprinzători individuali și locuiesc peste 10 mln. de oameni, Moscova este o piață de consum enormă.

”Desigur, acestea-s principalele puncte de tangență – produsele alimentare de calitate, fructele, conservele, sucurile, vinurile. Ne dorim să creștem livrările lor pe piața Moscovei”, a spus T. Mineeva.

Ea a mai menționat că businessul rusesc apreciază inițiativa președintelui Igor Dodon de a crea în țară instituția business–ombudsman. Aceasta a fost apreciat ca o confirmare a disponibilității de a proteja investițiile în Moldova.

Resetare completă

E de menționat faptul că să spui că forumul a fost foarte constructiv, ar însemna să nu spui nimic.

Interesul colegilor ruși pentru colaborare cu Moldova în condiții reciproc avantajoase, uneori chiar cu cedări prietenești solide, era atît de evident, încît nu a provocat îndoieli nici celor mai sceptici experți. Principalul mesaj politic a fost următorul: resetarea relațiilor cu Moldova s-a produs, acum trebuie să fim prieteni cu toată lumea, inteligent. Iar businessul rusesc s-a convins că în Moldova poți avea încredere.

La ședința consiliului economic moldo-rus și în timpul ședinței plenare ”Noi realități politice. Noi oportunități de colaborare”, la care au participat președintele Moldovei Igor Dodon, vicepremierul rus Dmitrii Kozak, guvernatorul regiunii Omsc Alexandr Burcov, vicepremierul interimar al Republicii Bashkortostan Andrei Nazarov, a răsunat un șir de declarații politice

”Astăzi putem spune că are loc resetarea relațiilor la toate nivelurile. Eu voi face tot posibilul pentru a păstra consensul politic interior, noi avem obligația să devenim platforma în care Vestul și Estul să vadă o punte, deocamdată fragilă și dificilă”, a subliniat Igor Dodon.

Dmitrii Kozak a amintit că ”în cele mai grele timpuri, în care la nivel de stat nu exista o interacțiune a țărilor noastre, germenii cooperării au fost păstrați, proiectele comune erau realizate”. ”Trebuie să fim prieteni cu toată lumea! Relațiile noastre cu Moldova trebuie să fie un exemplu de politică pragmatică”, a declarat vicepremierul rus.

Moldova poate fi un exemplu de politică pragmatică nu doar în spațiul post-sovietic. Și un model de întreținere a dialogului pragmatic cu Uniunea Europeană. Pe de o parte, Moldova are avantajul Acordului de asociere cu UE. Pe de alta – nimic nu-i încurcă să dezvolte relații de parteneriat în cadrul Uniunii Euro-asiatice, lucru menționat de participanții la forum.

Între UE și UEЕA

În acest sens, Dmitrii Kozak a făcut o declarație-bombă :”standardele CSI și cele ale Europei pot funcționa împreună – dacă ne vom înțelege”. Mai mult, el a dat de înțeles că Rusia ar putea decide anularea taxelor la exportul produselor moldovenești pe piața rusă. Asta în pofida faptului că o asemenea decizie ar putea afecta interesele producătorului rus și cele ale bugetului federal.

”În lumina încheierii Acordului de asociere Moldova-UE, cu adoptarea regulilor tehnice, sanitare, fitosanitare ale UE, a fost restricționat accesul mărfurilor rusești pe piața moldovenească. Chiar dacă orice colaborare economică trebuie să fie reciproc avantajoasă, noi am dat ”undă verde” produselor agricole din Moldova. Avem adresări din partea producătorilor noștri agricoli, cum că noi creăm pe piața internă o concurență suplimentară. În expresie bănească, numai în primul trimestru al anului curent, în bugetul federal nu au ajuns venituri în sumă de șase milioane dolari. Parcă nu este o sumă mare pentru bugetul Rusiei, dar e vorba de venituri ratate”, a declarat Kozak.

S-a vorbit și despre excluderea intermediarilor de prisos din lanțul furnizorilor de produse moldovenești pe piața rusă. În această privință se lucrează activ la nivel de guvern.

O temă aparte — Bașkiria

Delegația Bașkortostanului la FEMR constituie o temă aparte. Este o vizită de răspuns — în primăvara acestui an președintele Igor Dodon a întreprins în Republica Bașkortostan o vizită oficială.

Delegația bașkiră cu statut de participant de onoare a FEMR, avea în portofoliul de afaceri un șir de propuneri și contracte de colaborare concrete. În ajunul deschiderii lucrărilor FEMR a fost semnat acordul de colaborare între Camera de comerț și industrie a Republicii Moldova și Camera de comerț și industrie a Republicii Bașkortostan .

Ziarul rus РБК prognoza că delegația „va reanima relațiile moldo-ruse”. Le-a reanimat și din punctul de vedere al efectivului delegației, și din cel al numărului de contracte semnate în rezultatul FEMR.

Promovarea brandurilor naționale ”Fabricat în Moldova”, ”Fabricat în Bașkiria”, dezvoltarea potențialului economic și turistic, înțelegerile în sfera educației — iată doar unele direcții în care azi deja este în creștere cooperarea dintre Moldova și Bașkortostan.

Altfel spus, Moldova are acum un partener de afaceri serios și dacă ținem cont că Bașkiria face parte din top-10 cele mai dezvoltate regiuni ale Rusiei, ar fi greșit să subapreciem perspectivele care se deschid în fața agenților economici de la noi.

Andrei Nazarov, vice-premierul interimar al Bașkortostanului, a menționat că regiunea are azi un potențial de dezvoltare economică enorm. La unele poziții, este lider în Federația Rusă. Principiul este următorul: cele mai ambițioase sarcini – cele mai bune rezultate .

”Cei care practică atletica grea știu, că se cuvine să pui o greutate, pe care anterior nu ai mai ridicat-o. Altfel nu are sens”, a făcut o comparație Nazarov.

În rezultat…

A îndreptățit forumul așteptările? ”Mai mult decît ne-am așteptat!”, a declarat pentru portalul Noi.md business-ombudsmanul Moscovei T. Mineeva după FEMR.

”Toate au fost organizate la cel mai înalt nivel. Principalul – ambele țări (Rusia și Moldova – n.r.) nu doar și-au confirmat intențiile de a extinde relațiile economice, dar au făcut pași concreți pe această cale”, a subliniat ea.

T. Mineeva a evidențiat, în șirul principalelor realizări ale Forumului, ideea creării asociației regiunilor Rusiei pentru colaborare cu Moldova.

„Au fost atinse multe înțelegeri concrete, dar eu voi evidenția ideea creării asociației regiunilor Rusiei pentru colaborare cu Moldova. Va fi un instrument unic de interacțiune a businessului rusesc, care este mai structurat anume la nivel regional, cu Moldova. Inițiativa a fost a Bașkiriei, dar cred că Moscova va participa activ la ea. Sper că la următorul forum va exista o secțiune aparte Moldova-Moscova”, a spus T. Mineeva.

Ea a mai atras atenția la importanța soluționării problemei reluării livrărilor de mărfuri prin teritoriul Ucrainei. Asta va permite sporirea prezenței moldovenești pe piața rusă, dar și pe piețele țărilor UEEA.

Printre perspectivele văzute de businessul rusesc după participarea la FEMR, T. Mineeva a reiterat interesul față de viticultura moldovenească. ”Cel mai mare interes îl avem față de ramura vinicolă. Prezența Moldovei pe piața rusă poate fi sporită fără dificultăți (acum ea constituie în jur de 1%). De aceea eu susțin ideea desfășurării unui Festival al vinului moldovenesc în Rusia. Moscova este gata să ofere în acest scop spațiile necesare. Însă șansa nr.1 pentru Moldova este să devină un pod economic între UE și UEEA, lucru de care Rusia este foarte interesată”, a concluzionat ea.

Iar Galina Șelari, directorul Institutului de cercetări strategice și reforme din Moldova, a subliniat în comentariul oferit portalului Noi.md, că ”FEMR se extinde, devine mai reprezentativ, atrage atenția investitorilor străini care activează în țara noastră”.

”Forunul atrage și investitorii străini, care deja activează pe piața Moldovei. Pentru ei este o oportunitate în plus să pătrundă pe piața rusă. Unde mai pui că Forumul a crescut, calitativ”, a subliniat Galina Șelari.

În același timp, ea a regretat faptul că nu a auzit oferte noi, netradiționale, venite din partea businessului nostru și a adăugat: ”deci, ne vom pregăti mai bine”.

Cu privire la contractele semnate în cadrul forumului, Galina Șelari a subliniat că de partea moldovenească depinde rapiditatea cu care acordurile, inclusiv cele investiționale, vor aduce rezultate concrete, palpabile pentru țară. ”Businessul prinde rădăcini acolo unde se simte confortabil”, a concluzionat expertul.

Evghenii Ojenov

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?